Bestrijden van de Japanse duizendknoop

Kindje onder een reusachtige duizendknoop
Copyright gerald@volp.com

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die zich snel uitbreidt. De plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan onder andere natuur, wegen en gebouwen. Er zijn 3 soorten duizendknoop waarvan de Japanse duizendknoop in onze gemeente het meest voorkomt.

De Japanse duizendknoop komt eind in april uit de grond met kleine rode knoppen en blaadjes en groeit dan snel door. Het blad van de plant wordt zo groot als een hand en krijgt in de zomer een frisgroene kleur. De stengels zijn hol, lijken op bamboe en hebben soms rode vlekken. In augustus / september groeien aan het einde van de stengel witte bloemen. De plant kan tot november doorgroeien en wel twee meter hoog worden.

Duizendknoop in uw tuin

Er zijn verschillende manieren waarop u de planten kunt bestrijden of beheersen.

Uitgraven

De beste manier om de duizendknoop kwijt te raken is de planten met wortel en al uit te graven. Dit kan zwaar werk zijn omdat de wortels erg diep kunnen groeien en elk wortelrestje weer uitgroeit tot een nieuwe plant. Vermeld bij het aanbieden van de grond bij milieustraat altijd dat het om duizendknoop besmette grond gaat.

Stengels uittrekken

Telkens wanneer de stengels boven de grond uitkomen kunt u deze zo goed mogelijk uittrekken of uitsteken. Gooi de stengels bij het restafval. Wanneer dit elke paar weken, gedurende een aantal jaren wordt gedaan, bestaat de kans dat de plant uitgeput raakt en sterft. De ondergrondse uitbreiding van het wortelstelsel wordt hiermee sterk geremd of zelfs gestopt.

Heet water

Eerste onderzoeken laten zien dat de stengels en wortels gevoelig zijn voor heet water. Wanneer u kleine groeiplaatsen van enkele stengels heeft kunt u overwegen deze in het groeiseizoen wekelijks te overgieten met kokend heet water (bijvoorbeeld in combinatie met het uitgraven van de wortels waarbij wortelrestjes overgoten worden met heet water). Het water moet kokend heet zijn en probeer zoveel mogelijk (minimaal 5 liter) heet water op de groeiplaats te gieten.

Gewasbestrijdingsmiddelen

Het is niet gewenst om gewasbestrijdingsmiddelen toe te passen, dit kan namelijk schadelijk zijn voor het milieu, mens en dier.

Niet zelf maaien

Maai gazons of groeiplaatsen met duizendknoop niet zelf! De kans is heel erg groot dat u het probleem alleen maar erger maakt omdat kleine restjes van de plant achterblijven of verspreid worden door de grasmaaier en zo nieuwe groeiplaatsen worden.

In de restafval kliko

Heeft u de Japanse duizendknoop zelf verwijderd, gebruik dan de restafval kliko om de takken, aarde en ander snoeiafval in te doen. Dus niet de groene kliko! Door de restafval kliko te gebruiken voorkomt u verdere verspreiding.