Afwijken van het omgevingsplan

Heeft u bouwplannen waarbij u wilt afwijken van het omgevingsplan? Meestal wordt het verzoek om af te wijken automatisch meegenomen in de behandeling van uw vergunningsaanvraag. Soms moet u zelf een omgevingsvergunning ‘afwijken omgevingsplan’ aanvragen.

Omgevingsloket online (Verwijst naar een externe website)

Omgevingsplan inzien

U kunt het omgevingsplan inzien op de site Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website). Hebt u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het omgevingsplan passen. In het omgevingsplan staat precies waar wat gebouwd mag worden.

  • Past uw bouwplan in het omgevingsplan? Dan mag u in sommige gevallen zonder vergunning bouwen
  • Past uw bouwplan niet in het omgevingsplan? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig 

Heeft u een plan en wilt u meer duidelijkheid voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt? Dan zijn er verschillende opties mogelijk.

  • Adviesverzoek: Heeft u een eerste idee voor een ontwikkeling en wilt u graag met één of twee ambtenaren bespreken welke route u hiervoor het beste kunt bewandelen? Dan kunt u een adviesverzoek indienen.
  • Schetsplan: Bij een beperkte afwijking van het omgevingsplan kunt u een schetsplan(Verwijst naar een externe website) indienen. Bij een beperkte afwijking kunt u denken aan goot- of bouwhoogte en aan- en/of bijgebouwen.
  • Voorlopig ontwikkelplan (VOP): Heeft u een groter plan dan kunt u vooraf digitaal een Voorlopig ontwikkelplan (VOP) indienen. De gemeente bekijkt of uw plan kansrijk is en of zij hieraan mee wil werken. Dat kan u geld en risico besparen.

Wilt u meer informatie? Schakel dan eerst een vakkundig adviseur in zoals een architect of (steden)bouwkundige.

Komt u er toch niet uit, dan kunt u een belafspraak maken met een casemanager. U kunt hiervoor bellen naar het algemene nummer 030 - 228 94 11(Verwijst naar een telefoonnummer). U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Bij contacten met de gemeente worden geen uitspraken gedaan of er in een specifieke situatie sprake is van vergunningvrij bouwen en gebruiken. Ook worden geen uitspraken gedaan over de haalbaarheid van een aan te vragen omgevingsvergunning.

Meer informatie

  • Omgevingsvergunning
  • Afwijken van het omgevingsplan(Verwijst naar een externe website)
  • Aanvraag tot wijziging van het omgevingsplan | Informatiepunt Leefomgeving(Verwijst naar een externe website)
  • De ETFAL (pdf, 151 KB) -onderbouwing helpt gemeenten zoals De Bilt om te beslissen of een nieuwe activiteit (bijvoorbeeld een extra gebouw of een andere functie op een stukje grond) op een goede, evenwichtige manier past in de omgeving. ETFAL staat voor “Evenwichtige Toedeling van Functies Aan Locaties” en vertelt stap voor stap welke informatie U aan de gemeente moet geven als uw plan niet binnen het bestaande omgevingsplan past. Denk bijvoorbeeld aan een plan om een winkel te bouwen op een plek waar eigenlijk alleen woningen mogen staan. Met de ETFAL-handreiking geven we u inzicht in wat er allemaal aan thema’s en onderwerpen mogelijk relevant zijn en hoe u duidelijk uitlegt wat er nu is, wat u wilt veranderen, welke regels van de overheid daarbij horen en waarom uw idee toch een goede plek verdient. 

    Mensen gebruiken deze handreiking als voorbeeld voor hoe u de onderbouwing van uw initiatief of plan kan structureren en welke informatie we als gemeente van u nodig hebben om uw initiatief te kunnen beoordelen. Daardoor weten zowel u als de gemeente zeker dat alle belangrijke punten aan bod komen en dat de gemeente een goede/volledige afweging kan maken over uw plan.