Een omgevingsvergunning aanvragen

Wilt u gaan bouwen, verbouwen of het gebruik van een gebouw veranderen? In veel gevallen moet u hiervoor een omgevingsvergunning aanvragen.

Hieronder vindt u een overzicht van de stappen die u neemt wanneer u een vergunning aanvraagt. 

Vergunningcheck

Bekijk vooraf of u een omgevingsvergunning nodig heeft via omgevingsloket.nl(Verwijst naar een externe website).

Check het omgevingsplan en de omgevingsvisie

Kijk voordat u een aanvraag indient of uw plan past binnen het omgevingsplan. Houd ook rekening met de omgevingsvisie. Wilt u afwijken van het omgevingsplan, bekijk dan de pagina Afwijken van het omgevingsplan.

Heeft u een plan en wilt u meer duidelijkheid voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt? Dan zijn er verschillende opties mogelijk. Bekijk de pagina Vooraf duidelijkheid met een adviesverzoek, schetsplan of Vop.

Aanvragen omgevingsvergunning

U kunt de omgevingsvergunning aanvragen via omgevingsloket.nl(Verwijst naar een externe website). De kosten voor een omgevingsvergunning variëren. Bekijk de legesverordening(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie. 

Afhandeling aanvraag

De beslistermijn voor normale of reguliere aanvragen is 8 weken. Voor uitgebreide aanvragen is de beslistermijn minimaal 6 maanden. Wij laten u per mail het besluit weten. 

Bezwaar en beroep

Bent u het niet eens met het besluit? U kunt bezwaar maken tegen het besluit op uw aanvraag. 

Uw voorbereiding

  1. Doe eerst de vergunningcheck op omgevingsloket.nl(Verwijst naar een externe website) om na te gaan of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Soms is een melding en/of een vergunning van het waterschap en de provincie Utrecht nodig. Bijvoorbeeld de Wet natuurbescherming (Flora en Fauna). Kijk voor meer informatie op de website van de provincie en uw waterschap.
  2. In het onderdeel Regels op de kaart leest u welke regels op uw locatie gelden.

Uw plan

Als u iets wilt veranderen in de fysieke leefomgeving, dan stelt u daarvoor een plan op. Bij het indienen van een aanvraag gaan we ervan uit dat:  

  1. U rekening heeft gehouden met de omgeving. In de omgevingsvisie leest u waar u in uw plan rekening mee moet houden.
  2. Uw plan past binnen het omgevingsplan. Het omgevingsplan kunt u raadplegen op omgevingsloket.nl(Verwijst naar een externe website). Wilt u wél afwijken van het omgevingsplan, bekijk dan de pagina Afwijken van het omgevingsplan.

Als u niet aan de bovenstaande punten kunt voldoen vragen we u te motiveren waarom dit niet mogelijk is.

Check of uw aanvraag volledig is

Een aanvraag wordt getoetst aan de daarvoor geldende eisen van indiening zoals deze zijn opgenomen in hoofdstuk 7 van de Omgevingsregeling(Verwijst naar een externe website), het Besluit kwaliteit Leefomgeving (Bkl)(Verwijst naar een externe website) en in het gemeentelijk Omgevingsplan.

Als uw aanvraag niet compleet is, hoort u van de gemeente welke gegevens ontbreken. De tijd die u nodig heeft om de aanvullende gegevens aan te leveren wordt bij de beslistermijn opgeteld. Voor de beoordeling van aanvullende gegevens worden extra leges in rekening gebracht.

Kosten

De kosten van een omgevingsvergunning kunnen variëren. De kosten zijn onder andere afhankelijk van welke activiteit(en) u gaat uitvoeren. Als de gemeente de vergunning niet verleent, kunt u in sommige gevallen een deel van de kosten terugkrijgen.

U vindt de kosten in de legesverordening(Verwijst naar een externe website).

Afhandeling aanvraag

Uw aanvraag behandelen wij digitaal. Alle brieven en besluiten worden per e-mail naar u verzonden. Wij sturen geen exemplaar meer via de post. 

Bij een reguliere procedure verloopt de aanvraag meestal via de volgende stappen: 

  • Wij sturen een ontvangstbevestiging en publiceren de aanvraag.
  • Als uw aanvraag niet compleet is, krijgt u daarover bericht.
  • Uw aanvraag wordt beoordeeld en getoetst aan de wettelijke eisen en als u gaat bouwen ook aan de technische eisen uit het Besluit Bouwen Leefomgeving.
  • De beslistermijn voor normale of reguliere aanvragen is 8 weken. Voor uitgebreide aanvragen is de beslistermijn minimaal 6 maanden.
  • U hoort tijdens de beslistermijn of u een omgevingsvergunning krijgt. De tijd die u krijgt om uw aanvraag compleet te maken, wordt bij deze beslistermijn opgeteld. Wij kunnen de beslistermijn bij de normale of reguliere procedure éénmalig met 6 weken verlengen. Bij de uitgebreide procedure geldt dat als de aanvraag een heel ingewikkeld of omstreden onderwerp betreft, de termijn kan worden verlengd met een redelijke termijn vóór het ontwerp ter inzage wordt gelegd. Dit moet wel gebeuren binnen 8 weken na ontvangst van de aanvraag.
  • Het besluit wordt gepubliceerd. Belanghebbenden krijgen 6 weken de mogelijkheid (na datum van verzending van het besluit) om bezwaar in te dienen. Als er geen bezwaren komen, dan is uw vergunning definitief.
  • Tijdens de (ver)bouw vindt controle plaats door de gemeente. Of als de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)(Verwijst naar een externe website) van toepassing is door de kwaliteitsborger die u zelf aanstelt.

Bezwaar en beroep

Bezwaar bij normale/reguliere aanvragen

U kunt bezwaar maken tegen het besluit op uw aanvraag. Bent u het niet eens met de uitspraak op uw bezwaarschrift? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.

Beroep bij uitgebreide aanvragen

U kunt in beroep gaan bij de rechtbank. Dat kan als u tijdens de ter inzage legging van de ontwerpbeschikking een zienswijze heeft ingediend.

Hulp en contact

Heeft u bouwplannen maar komt u er niet helemaal uit? Bij ons Omgevingswetloket helpen wij u graag op weg.

Mail: omgevingswetloket@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Meer informatie