Bestrijding eikenprocessierups begint

Ieder voorjaar zorgen de eikenprocessierupsen voor veel overlast bij mensen. Gemeente De Bilt begint daarom vanaf week 15 preventief met de bestrijding van deze eikenprocessierups. Wanneer precies hangt van het weer af. Door de rupsen preventief te bestrijden, hoopt de gemeente later in het jaar de overlast te beperken. Ook blijft de gemeente later in het jaar reeds ontstane nesten wegzuigen.

Voor de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups vernevelt een speciaal voertuig een natuurlijke vijand van de rups in de bomen: nematoden. Dit zijn minuscuul kleine aaltjes, die de rupsen in een vroegtijdige fase doden. Deze wijze van bestrijding is onschadelijk voor mens, plant en dier. De loslatende brandharen van de rupsen kunnen met name in juni en juli zorgen voor jeuk en een branderig gevoel wanneer deze in contact komen met de huid. Op eigen terrein zijn inwoners zelf verantwoordelijk voor eventuele bestrijding. 

Avond en nacht

De werkzaamheden vinden in twee rondes plaats. Afhankelijk van de weersomstandigheden beginnen we in week 15 met de bestrijding. Elke geselecteerde eik wordt tweemaal behandeld. De werkzaamheden beginnen na 20.00 uur en lopen door tot maximaal 6.00 uur, behalve in het weekeinde. De werkzaamheden moeten in het donker worden uitgevoerd. De eikenprocessierups gaat namelijk ’s nachts op zoek naar eten (eikenbladeren). Een andere reden is dat nematoden sterven door zonlicht. Inwoners bij wie in de straat de werkzaamheden uitgevoerd worden, hebben hierover een brief ontvangen.

Ook nesten wegzuigen

De rupsen maken doorgaans eind mei/begin juni hun nesten. In deze periode hebben de rupsen ook de brandharen die voor overlast zorgen. Een bestrijder, waarmee de gemeente samenwerkt, zuigt deze nesten weg. In de zomermaanden werken wij met 2 of 3 ploegen. Daarbij geven we prioriteit aan de overlast. Nesten met een hoge prioritering, bijvoorbeeld langs een drukbezochte locatie of fietsroute, bij een school, kinderdagverblijf, zorginstelling of sportveld in de buurt worden eerder verwijderd dan nesten met een lage prioritering.

Natuurlijke vijanden aantrekken

De gemeente zet in op het vergroten van de biodiversiteit en hierdoor ook het aantrekken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals mezen, gaasvliegen en andere insecten. Dit doet de gemeente door haar bermen ecologisch te beheren. Ook onderzoekt de gemeente welke gazons ecologisch beheerd kunnen worden. 

Duurzaam

Als gemeente zijn we groot voorstander van om ongedierte op een duurzame en milieuvriendelijke manier te bestrijden. Deze werkwijze passen we daarom ook toe bij het bestrijden van de eikenprocessierups.

Meer informatie

Kijk op de pagina Eikenprocessierups voor meer informatie over de rups en wat u zelf tegen de overlast kunt doen.