Glasvezel in gemeente De Bilt: wat betekent het voor u?

Wij werken vanuit huis, streamen muziek en films, volgen online onderwijs, communiceren met instellingen en ons sociale leven speelt zich deels af op het web. Glasvezel maakt sneller en stabieler internet mogelijk dan een coax- of koperaansluiting. Op steeds meer plekken in Nederland worden daarom glasvezelnetwerken aangelegd. In de kernen De Bilt en Bilthoven ligt al een glasvezel. Het ligt in de verwachting dat er op termijn ook een glasvezelnetwerk in de groene kernen en het buitengebied komt. Wat betekent dit voor u? En wat is de rol van de gemeente? 

Bedrijven of collectieven kunnen zelf bepalen of, wanneer en waar zij een glasvezelnetwerk willen aanleggen. De precieze regels zijn vastgelegd in de Telecomwet. Als gemeente zijn wij verplicht partijen toe te laten. Wij hebben geen commercieel belang of voorkeur. Wel kunnen wij in gesprek gaan met marktpartijen en wensen aangeven om tot een beter resultaat te komen voor onze inwoners en bedrijven. 

Zo min mogelijk overlast

De gemeente vindt het belangrijk dat de aanleg van glasvezel zorgvuldig plaatsvindt met zo min mogelijk overlast van werkzaamheden. Wij dagen de marktpartijen uit om hier een goed plan voor te bedenken. Gemeente De Bilt heeft nog geen samenwerkingsovereenkomst gesloten, met geen enkele partij. Desondanks is het goed om te weten dat er verschillende partijen op de Nederlandse markt actief zijn. 

Aan u de keuze

U beslist óf u wilt overstappen naar glasvezel en voor welke aanbieder u kiest. De verschillende bedrijven rekenen andere prijzen voor internet via glasvezel. U beslist ook of u nu al een aansluiting wilt of daarmee liever wacht. Het ene abonnement is mogelijk eerder beschikbaar dan het andere. Doe wat in uw situatie goed is, die keuze moet u zelf maken. Daar kan en mag een gemeente zich niet in mengen.

Meer info

Meer informatie en veelgestelde vragen vindt u op onze pagina over glasvezel.