Kilo's papier besparen: Reclamefolders alleen nog met uitdrukkelijke sticker op de brievenbus

Update 25 januari 2024: Heeft u geen ja-sticker en ontvangt u tóch commercieel drukwerk (reclamefolders)? Maak dan een melding openbare ruimte

Vanaf 1 januari moeten inwoners van gemeente De Bilt een sticker op hun brievenbus plakken als ze papieren folders willen ontvangen. Voortaan moeten inwoners expliciet aangeven dat ze dit willen ontvangen. Hiermee dringen we de hoeveelheid commercieel drukwerk flink terug. Dat scheelt papier, drukinkt, transport en afvalverwerking. 

Deze verandering heeft alleen effect op brievenbus zonder andere stickers. Huidige nee-ja en nee-nee-stickers blijven van kracht. Als inwoners papieren folders in de brievenbus willen ontvangen, kunnen ze bij de gemeente in januari een ja-sticker ophalen. Online kan dat voor een deel van de folderverspreiders via www.inmijnbus.nl.
 
Wethouder Anne Marie ’t Hart: "Met deze aanpassing voorkomen we honderden kilo’s aan ongebruikt papier per jaar. Dat is mooi meegenomen, en weer een stap naar een nóg duurzame gemeente De Bilt! Bij veel mensen verdwijnen stapels folders ongelezen in de kliko, dat kunnen we nu voorkomen."

Voor huis-aan-huisbladen verandert er niets. Deze worden in alle bussen bezorgd, behalve in die met een nee-nee-sticker.