Hoe u kunt helpen

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in. U kunt ook zelf mensen uit Oekraïne op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld door geld te doneren, door een logeerplek aan te bieden of met vrijwilligerswerk. In gemeente De Bilt zijn verschillende initiatieven opgestart waaraan u een bijdrage kunt leveren. 

Wilt u een initiatief aanmelden voor deze pagina? Mail dan naar samenvooroekraine@debilt.nl

Oekraïners Aan Tafel 

Ontvang vluchtelingen uit Oekraïne bij jou thuis om samen te eten en te praten. Je kookt iets lekkers voor je gasten of doet dat samen met hen, zodat ze weer even warmte ervaren en in een huiselijke omgeving zijn.

www.eetmee.nl 

23 april: activiteitendag Scouting

Scouting Rover-crofts groep organiseert op zaterdag 23 april a.s. een activiteiten dag. Oekraïense kinderen en jongeren (in de leeftijd 5-18 jaar) zijn van harte welkom om daaraan deel te nemen. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur zijn er uiteenlopende activiteiten gepland. De deelname is gratis. Locatie: het Heidepark, Ruysdaellaan 26 Bilthoven.

BookaBooka zoekt vertalers

BookaBooka wil een groot deel van haar online bibliotheek gratis aanbieden aan Oekraïense kinderen. De organisatie zoekt tolken om de prentenboeken in de bibliotheek te vertalen naar het Oekraïens. Kijk voor meer informatie op de website van BookaBooka 

Samen in Actie voor Oekraïne

Elf hulporganisaties zamelen onder de naam Samen in actie voor Oekraïne hulpgelden in via Giro 555. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben.

Wilt u als gastgezin opvang bieden of heeft u een zelfstandige woonruimte beschikbaar? Dan kunt u dat doorgeven via samenvooroekraine@debilt.nl Een medewerker van de gemeente neemt dan contact met u op. Wij maken onderscheid tussen:

  • ‘opvang thuis’ waarbij er minder eigen faciliteiten en privacy is en
  • ‘zelfstandige woonruimte’ (een aparte woonunit, chalet, los woning, volwaardige tuinhuis) waarbij er een eigen of gedeelde keuken, douche, slaapkamer etc. beschikbaar is. Deze laatste ruimte is wellicht ook voor een periode langer dan enkele weken of maanden geschikt.

In onze gemeente is er momenteel vooral behoefte aan opvang voor een langere periode (6 maanden of langer). Wij proberen te voorkomen dat gevluchte Oekraïners steeds van opvanglocatie naar opvanglocatie moeten verhuizen.

Advies over het in huis nemen van vluchtelingen

Overweegt u om vluchtelingen op te vangen? Laat u dan goed informeren. U kunt advies vragen via de Rode Kruis Informatielijn: 070 44 55 888. Dit nummer is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 21.00 uur. Of kijk op de website van RefugeeHelp voor informatie voor mensen die vluchtelingen willen helpen.

 Weggeefwinkel 

De gemeente ontvangt veel aanbiedingen van hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen, variërend van kleding tot kinderschoenen en linnen tot ledikantjes. Kringloop ’t Groene Hart helpt ons om deze spullen in te zamelen en uit te reiken aan vluchtelingen. Hiervoor is een weggeefwinkel ingericht. Meer informatie vindt u op deze pagina

Spullen doneren voor vluchtelingen kan ook via het platform van VluchtelingenWerk Nederland. Hier vindt u ook andere mogelijkheden om vluchtelingen te helpen.

Op de website van Vluchtelingenwerk vindt u informatie over hoe u Oekraïners die op de vlucht zijn kunt helpen. U kunt zich hier ook aanmelden als vrijwilliger. 

Vrijwilligerswerk in gemeente De Bilt

De gemeente is nu druk bezig om de opvanglocatie op het gemeentehuis in te richten. Voor ondersteuning bij de opvang op locatie benaderen wij gericht gespecialiseerde organisaties. Ook inventariseren wij wat inwoners en maatschappelijke organisaties aan praktische hulp kunnen bieden. Zodra er een concrete vraag is benaderen wij hiervoor gericht organisaties of hulpaanbieders, of plaatsen wij een oproep op deze website.

MENS De Bilt coördineert de inzet van vrijwilligers voor ons. Wilt u als vrijwilliger helpen? Neem dan contact op met Coby Merkens: c.merkens@mensdebilt.nl of 06-19900676.