Veelgestelde vragen Brandenburg West aardgasvrij

Op deze pagina vindt u enkele veelgestelde vragen (en de antwoorden) over het project 'Brandenburg West aardgasvrij'. Staat uw vraag er niet bij? Kijk dan ook op de pagina Brandenburg West aardgasvrij.

Waarom een bronnet in Brandenburg West?

Brandenburg West is de enige plek in de gemeente De Bilt waar veel woningen dicht op elkaar staan én een warmtebron aanwezig is. Ten westen van het gebied ligt namelijk de rioolwaterzuiveringsinstallatie van De Bilt. Deze geeft een constante warmte af, die kan worden hergebruikt in de gebouwen in het gebied. Dat leidt tot een lager energieverbruik en minder CO2-uitstoot. Brandenburg West heeft ook veel woningen per vierkante kilometer, waardoor een warmtenet lonend is.

Levert de rioolwaterzuiveringsinstallatie voldoende warmte voor Brandenburg West?

De rioolwaterzuiveringsinstallatie kan driekwart van de woningen in het plangebied verwarmen. Samen met een warmtekoudeopslag (WKO), die nog aangelegd moet worden, is er voldoende warmte voor alle woningen in het plangebied.

Is een bronnet de enige optie voor aardgas in Brandenburg West?

Uit het onderzoek van De Warmtetransitiemakers dat in november 2023 is gepresenteerd, blijkt dat het bronnet een goede mogelijkheid voor aardgas is. Maar individuele warmtepompen behoren ook tot de mogelijkheden, als iedereen in de wijk hieraan (collectief) meedoet. Meer informatie over de verschillende oplossingen en de afweging die gemaakt is, vindt u in het rapport van de Warmtetransitiemakers.

Is een aansluiting op het bronnet verplicht?

De komst van het bronnet is nog niet zeker. Op het moment dat het er wél komt, dan is een aansluiting wenselijk, maar niet verplicht. Het is het de bedoeling dat het bronnet in één keer wordt aangelegd en aangesloten. Om het financieel haalbaar te maken, moet een bepaald aantal woningeigenaren zich aansluiten. Hoeveel eigenaren dit zijn, onderzoeken we in 2024 verder.

Wat wordt bedoeld met collectieve individuele warmtepompen?

Een tweede oplossing die uit het onderzoek van de Warmtetransitiemakers wordt genoemd, is een individuele collectieve warmtepomp. Om de hele wijk aardgasvrij te maken moet gekozen worden voor één systeem. Daarbij blijkt uit het onderzoek dat een individuele oplossing aantrekkelijk kan zijn. Wel is het zo dat wanneer daar voor gekozen wordt, alle huishoudens (collectief) in Brandenburg-West voor deze oplossing moeten kiezen. Ieder huishouden wordt dan individueel van het aardgas afgesloten. U bent in dat geval zelf verantwoordelijk voor uw installatie. 

Is een bronnet de enige optie voor aardgas in Brandenburg West?

Bewoners van Brandenburg West hebben dit laten onderzoeken. Het rapport Duurzame warmte voor iedereen! onderzoekt de verschillende mogelijkheden om van het gas af te gaan. 

Hoe weet ik of mijn woning klaar is voor een aardgasloos alternatief?

Een woning met energielabel B of hoger is in principe klaar voor het bronnet of een individuele warmtepomp. Woningen met enkel glas of een geïsoleerd dak zijn in de regel ongeschikt voor een aansluiting op het warmtenet of individuele warmtepomp. 

Is het verstandig om nu een hybride warmtepomp aan te schaffen?

Ons advies is om, zolang er nog geen definitief besluit is gevallen over het warmtealternatief in uw wijk, (nog) geen hybride warmtepomp aan te schaffen. 

Ik huur een woning. Gelden de plannen ook voor mij?

De huurwoningen van Woongroen aan de Kometenlaan maken onderdeel uit van het plangebied. Uw woning is verduurzaamd. U kookt bijvoorbeeld al elektrisch, in aanloop naar de overstap op aardgasvrij. Uw woning is klaar voor een bronnet, waardoor u geen overlast heeft binnenin uw woning. 

Als u bij een andere verhuurder huurt dan Woongroen: uw (particuliere) verhuurder beslist over de woning. Ook deze eigenaren moeten in Brandenburg-West van het gas af. Hierover gaat de gemeente met hen in gesprek.  

Zijn er berekeningen gemaakt van de kosten per woning?

Wij hebben in deze fase nog geen berekening gemaakt voor iedere individuele woning. In 2024 wordt het plan voor het bronnet verder uitgewerkt. Hetzelfde geldt voor de kosten die gepaard gaan met de (collectieve) aanschaf van een individuele warmtepomp. Verder hangen de kosten erg af van de kosten die nog moeten worden gemaakt om uw woning te isoleren (op niveau label B). In 2024 zal er meer inzicht komen in de kosten die u als woningeigenaar zult moeten maken om mee te doen aan of het bronnet of de individuele warmtepomp.

Hoe kan ik het betalen?

Niet iedereen heeft een spaarpot met geld liggen. Toch kan in principe iedereen zijn huis verduurzamen. Er zijn nu al subsidies, waardoor verduurzamen aantrekkelijk wordt. Bijvoorbeeld voor isoleren, of de aanschaf van een warmtepomp. Er zijn ook aantrekkelijke leningen, specifiek voor verduurzamen. Bijvoorbeeld de landelijke Energiebespaarlening. Er zijn ook manieren om de overwaarde van je woning te gebruiken voor het financieren van verduurzaming.

Met de aanpak voor de wijk Brandenburg-West zet de gemeente ook in op het ontzorgen van de bewoners bij deze keuzes. Wilt u voor die tijd al meer weten? Op de website MilieuCentraal.nl staat een overzicht van alle subsidies, kortingen en duurzaamheidsleningen. De belangrijkste zijn de landelijke ISDE-regeling en de Energiebespaarlening.

Zijn ander opties voor warmte goedkoper of duurder dan gas?

Wij streven er naar om niet duurder te zijn dan de huidige gasrekening, maar of dat voor iedereen in elke situatie zo zal zijn, is nu nog lastig te zeggen. Eind 2024 weten we daar meer over.