Brandenburg West aardgasvrij

Gemeente De Bilt bereidt een subsidieaanvraag voor, voor het aardgasvrij maken van de wijk Brandenburg West. Dit doet de gemeente samen met lokale energie coöperatie BENG!, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Woonstichting SSW.
De Rijksoverheid stelt subsidies beschikbaar om gemeenten te stimuleren aan de slag te gaan met het aardgasvrij maken van bestaande wijken. In 2018 zijn de eerste 27 gemeenten hiermee gestart, in 2020 komen daar ongeveer 25 gemeenten bij.
We staan nog aan het begin van het proces. Hierdoor zijn nog lang niet alle informatie en kosten bekend. Dit komt onder andere omdat er nog geen exploitant betrokken is (een exploitant legt het warmtenet aan en levert de warmte aan uw woning). Ook zijn we nog niet bij u thuis geweest om uw specifieke situatie op te nemen. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk of u nog op gas kookt, of uw cv-ketel beneden of boven hangt.
We betrekken u als inwoner zo vroegtijdig omdat we het project graag samen met u verder vorm willen geven. Als woningeigenaar beslist u zelf of u uw woning aansluit op het warmtenet. U hoeft deze keuze pas te maken wanneer alle informatie bij u bekend is.
In oktober verwachten we de uitslag op onze subsidieaanvraag. Dit nieuws zullen we met u delen.
Krijgen we de subsidie? Dan nodigen we u graag uit om samen met ons dit voorstel verder vorm te geven. Als de subsidie niet aan ons wordt toegekend, gaat het project voorlopig niet door. We kijken dan of we het plan kunnen verbeteren en het verbeterde plan bij de volgende subsidieronde opnieuw kunnen indienen.
Update 29 oktober
Nieuwsbericht 'Gemeente blijft zich inzetten voor een aardgasvrij Brandenburg'.
Update 5 juni 2020
Alle huishoudens in de wijk hebben een brief ontvangen met de tussenstand van de subsidieaanvraag.
Update 17 maart 2020
Door het coronavirus is de deadline voor de subsidieaanvraag verschoven naar 1 mei. Daarom zal de uitslag ook later bekend worden gemaakt, mogelijk september of oktober.
Update 3 maart 2020
Op 2 maart kwamen zo’n 175 inwoners naar de eerste informatieavond. Tijdens deze informatieavond konden bewoners hun eerste reactie achter laten bij de koffiedames. Een overzicht van deze reacties vindt u op deze pagina.
Het AD schreef een artikel over de informatieavond.
De subsidieaanvraag wordt uiterlijk 1 mei ingediend. In september of oktober horen we of de subsidie wordt toegekend, hierover krijgt u van ons bericht. We wachten eerst af of het Rijk positief gaat reageren op onze aanvraag. Daarna kunnen we pas over planningen voor het vervolg van het project nadenken. Krijgen we de subsidie toegekend dan wordt het warmtenet uiterlijk 2028 aangelegd.
De gemeente wil graag verduurzamen en heeft als doel energieneutraal te zijn in 2050. Dit is ook de doelstelling van de Rijksoverheid in het klimaatakkoord. De gemeente heeft onderzoek laten doen naar duurzame warmtebronnen. De rioolwaterzuivering is er één van. Omdat de woonwijk, Brandenburg West hier zo dichtbij ligt is het een mooie kans juist hier gebruik te maken van deze warmtebron. Met de rijksbijdrage kunnen we bewoners helpen met een duurzaam warmtealternatief voor gas.
Door het warmtenet kunnen we een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Ook ontlasten we de gaswinningsproblematiek in Groningen en willen we niet afhankelijk zijn van gas uit Rusland. Het initiatief voorziet in een collectief warmtealternatief. Hierdoor hoeft u niet zelf allerlei dingen uit te zoeken over individuele warmtealternatieven als warmtepompen.
Het voorgestelde alternatief voor gas is hoogtemperatuur warmte. Hierdoor zijn er relatief weinig aanpassingen in huis nodig. Er is nu kans op subsidie van het Rijk. Hiermee kunnen we u helpen met een alternatief op gas en de kosten zo laag mogelijk houden.
De waterzuivering De Bilt zuivert het water dat u gebruikt tijdens het douchen, doen van de was en afwas. Dit relatief warme water stroomt nu in de Biltse Grift. Zonde, hier kunnen ook woningen mee worden verwarmd, dit heet aquathermie. Er is voldoende warmte voor ruim 1100 woningen. Een ondergronds warmtenet wordt aangelegd en transporteert de warmte naar uw woning. De temperatuur van het warmtenet wordt minimaal 70 ºC. (hoogtemperatuur). Als woningeigenaar beslist u zelf of uw woning wordt aangesloten op het warmtenet.
Aquathermie kunt u niet vergelijken met blokverwarming. Bij blokverwarming komt de warmte op één plek het gebouw in en wordt dan door het gebouw verdeeld naar alle woningen. Maar bij aquathermie krijgt elke woning zijn eigen afleverset en zijn eigen meter.

Op de kaart ziet u het plangebied, dit zijn (een gedeelte van) de volgende straten:
Kometenlaan, Planetenbaan, Neptunuslaan, 1e Brandenburgerweg, Steenen Camer, Jupiterlaan, Olberslaan, Enckelaan, Donatilaan, Bielalaan, Halleylaan, Zonneplein, Aardelaan, Venuslaan, Tempellaan, Groenekanseweg.
Per woning kan dat sterk verschillen. Dit is vooral afhankelijk van de manier waarop u nu de verwarming en warmwater voorziening van uw woning heeft geregeld. Het zal altijd nodig zijn om een technische opname van uw huis te maken, zodat we kunnen meegeven wat deze transitie voor u persoonlijk gaat betekenen.
- Een afleverset koppelt uw cv-leidingen aan het warmtenet. De afleverset zorgt ook voor uw warme water van douche, keuken en eventuele andere tappunten. Dit water is gezuiverd en dus zo schoon als u gewend bent
- Kookt u nog op gas? Uw gasfornuis wordt vervangen door inductie.
- Uw radiatoren blijven gewoon hangen, het gebruik van uw thermostaat en thermostaatkranen blijft gelijk.
- Om het warmtenet te verbinden moet de leiding doorgetrokken worden tot uw gevel. Heeft u een voortuin? Waarschijnlijk moet er over een smalle strook in uw tuin worden gegraven.
- Als u afscheid neemt van aardgas, neemt u ook afscheid van uw CV-ketel en gasaansluiting. Deze worden verwijderd.
Over hoe de aanpassingen in uw woning georganiseerd worden gaan we zeker nog met elkaar in gesprek. Dergelijke zorgen gaan we zo veel mogelijk bij u wegnemen. We denken dat het straks verstandig is om één partij in te huren die bij alle woningen de aanpassingen gaat doen.
Moet ik isoleren?
- Een hoogtemperatuur warmtenet verwarmt uw huis zoals u met gas gewend bent. Daarom is isoleren van uw woning niet noodzakelijk.
- Isoleren is wel altijd verstandig. Het verlaagt direct uw energielasten en het verhoogt uw comfort. Voor isolatie zijn interessante subsidie- en financieringsmogelijkheden: BENG! kan u hierbij helpen. Tot en met 31 december 2020 loopt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis.
We staan nog aan het begin van het proces. Hierdoor is nog niet bekend wat de kosten voor u zullen zijn. Dit komt onder andere omdat er nog geen exploitant betrokken is (een exploitant legt het warmtenet aan en levert de warmte aan uw woning). We zullen in elke woning een technische opname moeten doen. Om de daadwerkelijke kosten in beeld te kunnen brengen.
De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk of u nog op gas kookt, of uw cv-ketel beneden of boven hangt. Over de kosten en de manier waarop u deze eventueel kunt financieren, gaan we met elkaar in gesprek. Voordat we u vragen een keuze te maken of uw woning wordt aangesloten op het warmtenet zijn de kosten bij u bekend.
De subsidie wordt ingezet om de aanleg van het warmtenet mogelijk te maken. Ook om de kosten voor u zo laag mogelijk te houden en voor proces- en organisatiekosten van het project. Gratis zal het niet zijn, maar door mee te doen, is uw woning klaar voor de toekomst. Krijgt uw huis een hoger label en heeft u geen last van mogelijk stijgende gasprijzen.
Wat betaalt u (deels) zelf?
- Aansluitkosten om op het warmtenet te worden aangesloten. Het is nog niet duidelijk hoe hoog deze kosten zijn.
- Aanpassingen in uw woning om op het warmtenet aangesloten te worden.
- Afsluitkosten van het gas.
- De energie die u verbruikt. Wetgeving zorgt ervoor dat u niet meer betaalt dan aan gas.
De financiën rond de energietransitie zijn voor veel mensen een heikel punt. Dit is een van de onderwerpen die we met elkaar willen oppakken. We gaan onderzoeken welke oplossingen er bestaan en we gaan deze goed matchen met de vragen die u heeft.
Heb ik het hele jaar door dezelfde constante toegang tot warmte? Of merk ik straks verschil als de hele flat op hetzelfde moment warmte vraagt?
Iedereen krijgt een eigen aansluiting. Hiermee heeft u het hele jaar door dezelfde warmte, ongeacht of alle andere bewoners de verwarming aan hebben staan of niet.
Wat voor aanpassingen in mijn huis zijn hiervoor nodig?
Uw CV-ketel zal overbodig worden en er komt een afleverset. Deze afleverset moet aangesloten worden. Als de afleverset op de zolder kan komen, merkt u verder in de woning weinig overlast. Komt de afleverset op de begane grond, dan moet de aansluiting van de zolder naar beneden doorgetrokken worden. Bovendien kunt u niet meer op gas koken. U heeft een aansluiting voor een elektrische kookplaat nodig en een kookplaat.
Moet ik bijvoorbeeld andere leidingen krijgen?
Waarschijnlijk niet, maar daar moet te zijner tijd op individuele basis naar gekeken worden.
Wat moet ik als huurder betalen?
In deze fase weten we nog niet precies wat het project gaat kosten. SSW streeft ernaar uw woonlasten niet te verhogen.
Krijgen we na de verduurzaming door de SSW opnieuw overlast in de woningen?
Nee. Wordt uw woning verduurzaamd (incl. overstappen op elektrisch koken) voor die tijd, dan is uw woning al klaar voor het warmtenet. U heeft dan geen overlast binnen in uw woning.
Ben ik verplicht om over te stappen op het warmtenet?
SSW werkt mee aan het verkrijgen van subsidie voor het aardgasvrij maken van de huurwoningen van Planetenbaan en Kometenlaan. Mocht de subsidie doorgaan, dan stappen de huurwoningen over.
Het initiatief wordt samen met partners Biltse energie coöperatie BENG!, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Woonstichting SSW voorbereid.
Vragen over het project kunt u stellen aan projectleider Ingrid Dankers.
E-mail: i.dankers@debilt.nl
Telefoon 030 - 228 94 11
Voor informatie over isoleren kunt u terecht bij BENG! - www.beng2030.nl
Op onderstaande handige websites vindt u meer informatie over isoleren, verduurzamen en subsidiemogelijkheden.
- Lokale energie coöperatie BENG! voor informatie over verduurzamen en isoleren.
- Jouw Huis Slimmer. Online hulp voor het verduurzamen van jouw woning.
- Hier verwarmt. Alles over wonen zonder aardgas en koken op inductie.
- Milieu Centraal. Alles over energie besparen.
Landelijke subsidiemogelijkheden
- Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (woningeigenaren)
- Subsidie Energiebesparing Eigen Huis voor VVE’s (vereniging voor eigenaren)
- Stimuleringsregeling aardgasvrije huurwoningen (verhuurders)