Afwijken van een bestemmingsplan

Heeft u bouwplannen waarbij u wilt afwijken van het bestemmingsplan? Meestal wordt het verzoek om af te wijken automatisch meegenomen in de behandeling van uw vergunningsaanvraag. Soms moet u zelf een omgevingsvergunning ‘afwijken bestemmingsplan’ aanvragen.

Omgevingsloket online

Bestemmingsplan inzien

U kunt een bestemmingsplan inzien op de pagina Ruimtelijke plannen of op de site Ruimtelijkeplannen.nl.
Hebt u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het bestemmingsplan passen. In een bestemmingsplan staat precies waar wat gebouwd mag worden.

  • Past uw bouwplan in het bestemmingsplan? Dan mag u in sommige gevallen zonder vergunning bouwen 
  • Past uw bouwplan niet in het bestemmingsplan? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig 

Heeft u een plan en wilt u meer duidelijkheid voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt? Bij een beperkte afwijking van het bestemmingsplan kunt u een schetsplan indienen. Bij een beperkte afwijking kunt u denken aan goot- of bouwhoogte en aan- en/of bijgebouwen. 

Heeft u een groter plan dan kunt u vooraf digitaal een Voorlopig ontwikkelplan (Vop) indienen. De gemeente bekijkt of uw plan haalbaar is en of zij hieraan mee wil werken. Dat kan u geld en risico besparen.

Wilt u meer informatie? Schakel dan eerst een vakkundig adviseur in zoals een architect of (steden)bouwkundige.

Komt u er toch niet uit, dan kunt u een belafspraak maken met een casemanager. U kunt hiervoor bellen naar het algemene nummer 030 - 228 94 11. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Bij contacten met de gemeente worden geen uitspraken gedaan of er in een specifieke situatie sprake is van vergunningvrij bouwen en gebruiken. Ook worden geen uitspraken gedaan over de haalbaarheid van een aan te vragen omgevingsvergunning.