Verantwoord hout stoken in een open haard of houtkachel
Houtstook is slecht voor de luchtkwaliteit en leidt tot overlast en gezondheidsklachten bij uw directe buren en omwonenden. Vooral kinderen en mensen met gevoelige luchtwegen, zoals astmapatiënten, lopen een groter risico en ervaren eerder problemen door de rook. Wij zetten ons daarom in om u als inwoners bewust te maken van de effecten van houtstook.
Schoon stoken bestaat niet, want bij houtstook komt er altijd fijnstof vrij. Houtstook zorgt voor 23% van de fijnstofuitstoot in Nederland. Wilt u toch een vuurtje stoken, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om minder overlast te veroorzaken. Op deze manier kunnen we een beetje rekening houden met elkaar. Kleine moeite maar groot plezier!
Raadpleeg eerst de Stookwijzer
De Stookwijzer(Verwijst naar een externe website) is een website met advies wanneer u het vuur beter uit kunt laten. De Stookwijzer kijkt naar de luchtkwaliteit en windkracht en geeft door middel van een kleurcode op postcodeniveau een advies. De Stookwijzer is er voor vuur dat u buiten én binnen stookt. Als code rood in de gehele provincie geldt, wordt er via het stookalert een dringende oproep gedaan om niet te stoken.
Makkelijk installeren en checken
U kunt uzelf ook aanmelden voor het stookalert op de website van het RIVM(Verwijst naar een externe website). Dan krijgt u een e-mail wanneer het weer in uw omgeving niet geschikt is voor houtstook. Deze stookwijzer kunt u installeren op uw Iphone, Android telefoon, of op uw laptop of PC. Raadpleeg voor het installeren de website: atlasleefomgeving.nl/installeren-stookwijzer-app(Verwijst naar een externe website).
Stooktips
Wist u dat houtrook veel fijn stof bevat? Mensen met bijvoorbeeld longklachten hebben hier veel last van. Met deze tips stookt u efficiënter en met minder rook.
- Laat uw schoorsteen minimaal één keer per jaar uitvegen. Zo voorkomt u ophoping van roet en vuil dat een schoorsteenbrand kan veroorzaken
- Check het weer voor u gaat stoken. Laat uw vuurtje uit bij windstil weer zoals windkracht 1 en 2 en mist. Op deze manier voorkomt u dat rook in de buurt blijft hangen. Kijk op de Stookwijzer(Verwijst naar een externe website) of het weer geschikt is.
- Hak uw hout in stukken. Grote blokken hout branden langer, maar geven daardoor veel houtrook en dus fijnstof af. Hak daarom blokken en stammen altijd in stukken.
- Koop alleen een nieuwe hout- of pelletkachel die is goedgekeurd volgens de Duitse DIN-norm.
- Gebruik geen naaldhout; dit is slecht voor uw schoorsteen en veroorzaakt veel rookoverlast.
- Laat vers gekapt hout eerst een lange tijd drogen.
- Zorg dat uw hout onbehandeld/ongeverfd is en droog aanvoelt. Heeft u een speciale vochtmeter? Check dan of de houtvochtigheid tussen de 12% en 15% ligt.
- Een ‘allesbrander’ bestaat niet, het is onverantwoord om afval in je kachel te verbranden.
- Zorg voor genoeg frisse lucht in je woning en bij het vuur. Zorg voor goede ventilatie en zet ventilatiestroken open. Uw open haart of houtkachel heeft verse aanvoer van zuurstof nodig. Zo voorkomt u rookoverlast in uw eigen woning. Veel rook is namelijk ook voor uzelf ongezond.
- Laat het vuur vanzelf uitbranden. Zelf het vuur uitmaken zorgt voor schadelijke rookgassen. Laat uw vuurtje daarom altijd langzaam vanzelf uitbranden.
- Start uw vuurtje volgens de Zwitserse methode. 1. Start met grote blokken en stapel door met kleinere blokken 2. Plaats aanmaakhout bovenop. 3. Ontsteek het vuur van bovenaf.
- Kijk tijdens het stoken eens buiten naar uw schoorsteen. Blauwe rook is een indicatie van een slechte verbranding. Deze rook veroorzaakt de meeste overlast.
Gebruik een juiste kap bovenop de schoorsteen
Veel schoorsteenkappen blazen de rook horizontaal of zelfs naar beneden af naar uw buren. Een goede schoorsteenkap blaast de rook verticaal of schuin naar boven zodat de verspreiding in de omgeving optimaal is.
Vanaf 1 januari 2024 strengere regels voor nieuwe schoorsteenkanalen
Nieuwe schoorsteenkanalen geplaatst na 1 januari 2024 moeten boven de hoogste nok van een gebouw uitmonden zodat een goede verspreiding gewaarborgd is.
Stookhinder oplossen
Ervaart u hinder van een haardvuur van de buren? Een direct gesprek kan voldoende zijn om de overlast te beperken. Lukt dat niet, dan kan buurtbemiddeling(Verwijst naar een externe website) eventueel helpen bij zo’n gesprek.