
Dakopbouw
U wilt een dakopbouw bouwen. Maar waar moet u op letten als u een dakopbouw wilt plaatsen? Hebt u wel of geen vergunning nodig? Welke regels zijn er?
Verschil dakkapel en dakopbouw
Dakkapel
Een dakkapel zit altijd op een schuin dak. Op het dak rondom een dakkapel liggen dakpannen of is er andere dakbedekking.
Dakopbouw
Bij een dakopbouw is de goot of de nok verhoogd. De gevel loopt bijvoorbeeld vanaf de onderkant van het gebouw door in de dakopbouw. Hierdoor wordt de goot hoger. Of de opbouw is boven op de daknok gemaakt. De daknok is het hoogste punt van een schuin dak.
Wel of geen vergunning nodig?
U hebt voor een dakopbouw altijd een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningscheck. U komt te weten voor welke onderdelen van uw plan een vergunning of melding nodig is. U kunt daarna meteen de vergunning aanvragen of de melding doen.
Omgevingsvergunning aanvragen
Waar moet u op letten?
- Zorg dat uw bouwplan voldoet aan de regels. Zoals de regels uit het omgevingsplan en het besluit bouwwerken leefomgeving (dit was vroeger het Bouwbesluit).
- Denk bij uw bouwplan ook aan duurzaam bouwen en natuurvriendelijk isoleren.
- Het is verstandig om aan uw buren te laten weten dat u bouwplannen hebt. Lees meer over (ver)bouwen en uw buren.
- Wilt uw voor uw verbouwing een container plaatsen op gemeentegrond? Dan moet u hiervoor een ontheffing aanvragen. Bekijk de pagina Gemeentegrond gebruiken.
- Kan de verbouwing beginnen? Meld de start van de bouw minimaal 2 werkdagen van tevoren via bouw@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Hulp en contact
Heeft u bouwplannen maar komt u er niet helemaal uit? Bij ons Omgevingswetloket helpen wij u graag op weg.
Mail: omgevingswetloket@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres)