Wateroverlast door hoge grondwaterstand

Het heeft de afgelopen maanden heel veel geregend in onze gemeente. Van november 2023 tot begin januari 2024 is er 2,5 tot 3 keer meer neerslag gevallen dan normaal. Een record van de natste wintermaanden sinds de metingen in 1906. Door de grote hoeveelheid regen raakt de bodem verzadigd; het water kan onvoldoende in de bodem zakken. Het grondwaterniveau stijgt en als de grondwaterstand te hoog is ontstaan er soms problemen. 

Wateroverlast, wat nu?

  • Komt het water via het riool omhoog? Dan volgt u de procedure bij verstopt riool
  • Is de kelder of het souterrain ondergelopen met grondwater? Dan is de vloer of wand waarschijnlijk niet waterdicht. Als woning eigenaar moet u hier zelf voor zorgen. Waterdicht maken kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Vraag eventueel een deskundig bedrijf om advies.
  • Is uw kruipruimte ondergelopen met grondwater? Het hoeft niet erg te zijn dat u enkele weken of maanden grondwater in de kruipruimte heeft staan. Op het moment dat de neerslag minder wordt, zakt de grondwaterstand ook weer. Als het langer duurt of vaker voorkomt dan bestaat de kans dat leidingen in de kruipruimte stuk gaan. De woningeigenaar moet daar dan zelf maatregelen voor treffen. Vraag hiervoor advies bij een installatiebedrijf.
  • Is er risico op kortsluiting? Bel de brandweer via 0900 0904.
  • Ziet u losliggende putdeksels op straat? Bel de brandweer via 0900 0904.
  • Is er een spoedeisende situatie door wateroverlast? Bel 112.
  • Heeft u schade door wateroverlast? Meld de schade bij uw eigen verzekeraar.
  • Voert het water niet goed af in de straat? Of heeft u directe overlast van het grondwater in de openbare ruimte? Doe dan een melding openbare ruimte.

Wie is verantwoordelijk voor de wateroverlast?

Het waterschap, de gemeente, de provincie en woningeigenaren hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid. Kijk voor een handig overzicht op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)

Duur van de grondwateroverlast

Hoe lang grondwateroverlast duurt, is moeilijk te voorspellen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die valt. Tegelijkertijd zien we ook een vertragend effect. Want het duurt even voordat het regenwater dat boven op de Utrechtse Heuvelrug valt via de bodem naar de lagere delen stroomt. Daarom kan het even duren voordat de grondwaterstand daalt en de overlast voorbij is.

Vaker nattere winters

Het klimaat verandert. We zien daardoor dat de winterse maanden natter worden. Hoe meer regen er valt, hoe meer water er in de bodem blijft zitten. Dat water moet wegzakken, verder de bodem in of naar lagergelegen gebieden. Dat proces is niet te versnellen.