Informatie voor gastgezinnen

Gemeente De Bilt wil nog steeds haar waardering uitspreken voor uw betrokkenheid en bereidheid om vluchtelingen op te vangen. Wij kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft en informatie zoekt. Hieronder hebben wij een aantal informatiebronnen voor u op een rijtje gezet.

Samen met andere overheidsorganisaties werken wij hard aan de begeleiding die vluchtelingen uit Oekraïne nodig hebben. Het gaat dan om zaken als leefgeld, onderwijs, administratieve zaken, begeleiding naar werk en inkomen etc.

Op eigen initiatief vluchtelingen in huis nemen

Misschien heeft u op eigen initiatief vluchtelingen in huis genomen. Bijvoorbeeld via TakeCarebnb, of u heeft familie of vrienden uit Oekraïne geholpen die een verblijfsplek nodig hadden. U bent dan zelf verantwoordelijk voor huisvesting van uw Oekraïense gasten. 

Lukt het niet meer om uw gasten op te vangen, om wat voor reden dan ook? Neem dan contact op met de gemeente. Wij gaan dan samen met u op zoek naar een oplossing. Nu de gemeentelijke opvanglocaties vol zijn, lukt het niet altijd om op korte termijn met een oplossing te komen. Wij hopen dat u daar begrip voor heeft.

Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners

De Rijksoverheid heeft samen met andere overheids- en hulporganisaties een handreiking opgesteld voor particulieren die Oekraïense vluchtelingen opvangen. Zij lezen hierin waar ze op moeten letten, welke voorzieningen voor deze vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. U kunt de handreiking downloaden op de website van de Rijksoverheid

Tien tips voor het opvangen van een vluchteling

TakecareBNB heeft een aantal handige tips om vluchtelingen goed op te vangen. Kijk op: www.takecarebnb.nl.

Informatie in het Oekraïens en tolken

Op deze pagina vindt u meer bronnen met informatie in andere talen. De overheid werkt op dit moment ook aan informatiemiddelen. Heeft u een tolk nodig? Neem dan contact op met de gemeente. Wij hebben enkele tolken beschikbaar die kunnen vertalen van Oekraïens naar Russisch, Engels en Nederland.

Vertalen met app SayHi

Met de app SayHi kunt u gesproken en geschreven tekst eenvoudig vertalen.

Praten met kinderen: praatplaten

Op internet zijn er diverse printbare 'praatplaten' te vinden met eenvoudige afbeeldingen met de betekenis in het Oekraïens, Engels of Nederlands. Kijk bijvoorbeeld op Touchtotell of Tobiidynavox. Ook praktisch in de communicatie met volwassenen als je Google Translate niet bij de hand hebt.

Oekraïense gevluchte naasten in Nederland terugvinden

Vluchtelingen kunnen mailen naar rfl@redcross.nl (restoring family links) of naar de website van het Rode Kruis www.rodekruis.nl en het contactformulier invullen. Dit is landelijk geregeld.

Oekraïense ambassade 

Bezoek en contactgegevens
Zeestraat 78
2518 AD Den Haag
070 - 362 60 95
emb_nl@mfa.gov.ua

Krijgen Oekraïners financiële ondersteuning?

Oekraïners die geen eigen inkomen hebben, komen in aanmerking voor leefgeld. Hiervoor is het noodzakelijk dat er een inschrijving heeft plaatsgevonden bij Burgerzaken (Gemeentewinkel) van gemeente De Bilt. Op het moment dat er een BSN nummer beschikbaar is kan, indien nodig, leefgeld aangevraagd worden. 

Leefgeld

De regionale Sociale Dienst (RSD) is verantwoordelijk voor het uitkeren van het leefgeld. Leefgeld betreft een maandelijks bedrag voor eten en drinken, kleiding en persoonlijke verzorging. 
Voor informatie over leefgeld verwijzen wij u naar de website van de Regionale Sociale Dienst.  Leefgeld is alleen bedoeld voor Oekraïners die geen zelfstandig inkomen hebben.

Medische zorg

Is er medische zorg nodig, zoek dan contact met een (huis)arts of specialist, zoals een tandarts. Voor spoedeisende hulp kunt u terecht bij het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis of het St. Antonius Ziekenhuis. Lees verder op de pagina  'Verblijf, inschrijven en regelingen', kopje 'Zorg en begeleiding'. 

Is er mentale zorg nodig?  Dan kunt u ook terecht  voor meer informatie op de bovengenoemde pagina.

Huisdieren

Dieren die Nederland binnenkomen moeten onderzocht en geregistreerd worden door een dierenarts. Maak hiervoor een (gratis) afspraak bij 'Hulp voor dieren uit Oekraïne". Meer informatie vindt u op de website www.hulpvoordierenuitoekraine.nl (informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch).

U kunt ook een e-mail sturen naar info@hulpvoordierenuitoekraine.nl of bellen naar telefoonnummer 088 - 811 33 33

Hier kunt u terecht voor vaccinaties, dierenbenodigdheden of tijdelijke opvang voor uw huisdier.

In geval van nood kunt u contact opnemen met de Dierenambulance zie de website www.dierenambulanceutrecht.nl.

Hulp nodig

Als er op korte termijn specifieke hulp nodig is, dan vragen wij u contact op te nemen met de gemeente via samenvooroekraine@debilt.nl of telefonisch via 030 - 228 94 11