Informatie voor gastgezinnen

Vangt u Oekraïense vluchtelingen thuis op? Gemeente De Bilt is u daar zeer dankbaar voor. Op deze pagina verzamelen we alle informatie die voor u van belang is. 

Naast opvang is ook onderwijs en begeleiding naar werk en inkomen voor vluchtelingen belangrijk. Samen met andere overheden en instanties werken we aan deze begeleiding.  

Op eigen initiatief vluchtelingen in huis nemen

Misschien heeft u zelf vluchtelingen in huis genomen. Bijvoorbeeld via TakeCarebnb, of u heeft familie of vrienden uit Oekraïne geholpen die een plek nodig hadden. U bent dan zelf verantwoordelijk voor huisvesting van uw Oekraïense gasten. 

Lukt het niet meer om uw gasten op te vangen, om wat voor reden dan ook? Neem dan contact op met de gemeente. Wij zoeken dan samen met u naar een oplossing. De gemeente heeft maar weinig opvangplekken beschikbaar. Daarom lukt het niet altijd om snel een oplossing te vinden.

Informatie van de Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft op een rij gezet waar u allemaal op moet letten als u Oekraïense vluchtelingen in huis neemt. Bijvoorbeeld over gezondheidszorg en onderwijs. U leest er meer over op de website van de Rijksoverheid

Tien tips voor het opvangen van een vluchteling

TakecareBNB heeft een aantal handige tips om vluchtelingen goed op te vangen. Kijk op: www.takecarebnb.nl.

Informatie in het Oekraïens en tolken

Op deze pagina vindt u meer bronnen met informatie in andere talen.

Vertalen met app SayHi

Met de app SayHi kunt u gesproken en geschreven tekst eenvoudig vertalen. U kunt de app downloaden op uw telefoon. 

Praten met kinderen: praatplaten

Op internet zijn er diverse printbare 'praatplaten' te vinden met eenvoudige afbeeldingen met de betekenis in het Oekraïens, Engels of Nederlands. Kijk bijvoorbeeld op Touchtotell of Tobiidynavox

Oekraïense gevluchte naasten in Nederland terugvinden

Vluchtelingen kunnen mailen naar rfl@redcross.nl (restoring family links) of naar de website van het Rode Kruis www.rodekruis.nl en het contactformulier invullen. Dit is landelijk geregeld.

Oekraïense ambassade in Nederland

De Oekraïense ambassade zit in Den Haag. Hier vindt u de contactgegevens.

Zeestraat 78
2518 AD Den Haag
070 - 362 60 95
emb_nl@mfa.gov.ua

Krijgen Oekraïners financiële ondersteuning?

Oekraïners die geen eigen inkomen hebben, komen in aanmerking voor leefgeld. Dat is geld voor eten, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Ze moeten zich hiervoor melden bij de gemeente. Als ze een burgerservicenummer (BSN) hebben, kunnen ze leefgeld aanvragen. 

Leefgeld

De regionale Sociale Dienst (RSD) betaalt het leefgeld. Meer informatie leest u op de website van de Regionale Sociale Dienst. Leefgeld is alleen bedoeld voor Oekraïners die geen zelfstandig inkomen hebben.

Huisdieren

Dieren die Nederland binnenkomen moeten onderzocht en geregistreerd worden door een dierenarts. Maak hiervoor een (gratis) afspraak bij 'Hulp voor dieren uit Oekraïne". Meer informatie vindt u op de website www.hulpvoordierenuitoekraine.nl (informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch).

U kunt ook een e-mail sturen naar info@hulpvoordierenuitoekraine.nl of bellen naar telefoonnummer 088 - 811 33 33

Hier kunt u terecht voor vaccinaties, dierenbenodigdheden of tijdelijke opvang voor uw huisdier.

In geval van nood kunt u contact opnemen met de Dierenambulance zie de website www.dierenambulanceutrecht.nl.