Spelen, bewegen en ontmoeten

In de gemeente De Bilt vinden we het belangrijk dat jong en oud zoveel mogelijk bewegen en buiten kunnen zijn. Speelplekken moeten daaraan bijdragen, maar doen dat nu lang niet altijd.

Bovendien zijn de wensen en behoeften ten aanzien van speelplekken de afgelopen jaren veranderd. Denk aan mogelijkheden voor verschillende leeftijdsgroepen, ontdekken, elkaar ontmoeten of natuurlijk spelen.

Het beleid over buitenspelen is vernieuwd zodat het voldoet aan de hedendaagse wensen en behoeften voor spelen en bewegen voor jong en oud. Dat is samen met kinderen, ouders, scholen, ouderen en natuur- en gezondheidsorganisaties gedaan, onder andere door middel van een online enquête, interviews en bijeenkomsten.

Oud-kinderburgemeester Carmen over avontuurlijk buitenspelen

Wethouder Anne Brommersma: 'We hebben een ambitie over spelen en bewegen; spelen in de gemeente De Bilt kan op een centrale speelplek in de kern of op een van de vele (natuur)speelplekken in de wijk. De speelmogelijkheden, de inrichting en de sfeer van een speelplek verschillen per plek. Maar de speelplekken hebben ook iets met elkaar gemeen: ze zijn er voor jong én oud en bieden volop gelegenheid om te spelen, bewegen, ontspannen en te ontmoeten. Bovendien zijn realisatie en onderhoud van iedere speelplek het resultaat van de inbreng en inzet van zowel gemeente als inwoners.'

Wijkoverstijgende speelplaatsen

Plekken om te spelen, te sporten en te relaxen en elkaar te ontmoeten. Een locatie voor jong en oud:

Meer informatie over de Wijkoverstijgende speelplekken.

Traditionele speelplaatsen

Ingericht met formele speeltoestellen en in sommige gevallen ook met sporttoestellen. De gemeente verzorgt het reguliere onderhoud.

Traditionele speelplekken omvormen naar natuurlijke spelen, avontuur en spanning,

Speeltoestellen maken plaats voor natuurlijke spelaanleidingen zoals zand, stapstenen, boomstammen, water etc. Het realiseren en onderhouden doen we samen: inwoners (van jong tot oud), ondernemers, scholen en de gemeente.

Meer weten, enthousiast over het idee? Kijk op de pagina Samen inrichten van natuurspeelplekken en doen mee!

Informele natuurlijke speelplaatsen

Dit zijn de uiteindelijke resultaten van de omgevormde traditionele speelplaatsen. Speellocaties waar kinderen hun fantasie kwijt kunnen, hun grenzen verleggen en vaak urenlang kunnen bezig zijn. 

Sportvelden

Van trapveldjes tot skatebaan. Formele speeltoestellen zijn niet toegestaan op sportvelden. Wel is het mogelijk om hier het natuurlijk spelen te introduceren.

Op onderstaande plattegronden staan alle speel-, beweeg- en ontmoetingsplekken ingetekend. Bij iedere plek is vermeld om welk type speelplek het gaat. Ook welke bestaande traditionele speelplekken kunnen veranderen in spannende natuurspeelplekken.

De kaarten zijn verdeeld over de kernen: