Tips voor een groene leefomgeving

Zo maken we onze leefomgeving groener:

  1. Verwijder tegels uit uw tuin en vervang ze door bomen, struiken, bloemen, planten en gras. Zo blijft uw tuin en huis koeler tijdens hete zomerdagen en helpt u de biodiversiteit. Zie ook Operatie Steenbreek en NK Tegelwippen
  2. Kies voor een levende heg als tuinafscheiding in plaats van een stenen of houten schutting. Het houdt uw tuin koeler, zorgt voor betere waterafvoer en helpt vogels, bijen en vlinders.
  3. Heeft u geen tuin? Overweeg dan een groen dak of planten op uw balkon. Op uw balkon kunt u ook potten met planten plaatsen.
  4. Help insecten en vogels door insectenhotels en vogelhuisjes in uw tuin of op uw balkon te plaatsen. Vergeet niet naast het hotel ook een restaurant (lees: plantjes) te planten.
  5. Kies biologische planten die geschikt zijn voor ons klimaat en ga voor bloemrijke soorten. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden en bevorderen de biodiversiteit in uw tuin of op uw balkon.
  6. Voorkom wateroverlast in uw tuin door overtollig water op te vangen in een regenton. Gebruik dit opgevangen water later om uw planten te bewateren tijdens droge periodes.
  7. Verrijk uw bodem door compost te gebruiken. Vermijd schadelijke bestrijdingsmiddelen die het milieu en uw gezondheid kunnen schaden. Probeer eens kokend water als eenvoudig maar effectief alternatief.
  8. Zorg voor goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Gebruik een laag grind, los de aarde regelmatig op en gebruik organische stoffen zoals compost. Hellingen en specifieke planten kunnen ook helpen bij het afvoeren van water.