Samen werken aan wonen. Doet u mee?

Kunt u op uw oude dag in onze gemeente blijven wonen? Als je later op jezelf gaat wonen of een gezinnetje wilt stichten, is er dan een huis voor je? Laten we eerlijk zijn: als we er geen huizen bij bouwen, zal dat erg moeilijk worden.
Daarom is het nodig om nieuwe woningbouwlocaties te vinden. De grote vraag is: waar ziet u mogelijkheden? En wat betekent dat voor u en voor uw omgeving? Vragen die we graag door ú willen laten beantwoorden. Onze aanpak heet ‘Samen werken aan wonen’. Doet u mee?
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de woningbouw in gemeente De Bilt? Meld u aan voor de nieuwsbrief .
Veelgestelde vragen
Kijk ook op de pagina Veelgestelde vragen Woningbouwopgave
De adviezen zijn binnen!
Er zijn ruim 50 adviezen binnengekomen. Mooie adviezen met een rijkdom aan ideeën. Adviezen waarin inwoners en betrokken organisaties aangeven hoe zij het wonen in de toekomst voor zich zien. De adviezen gaan niet alléén over locaties, maar ook over voor wie we bouwen: voor jongeren of ouderen. Over of we wel of niet bouwen buiten de rode contour. En over bouwen in aansluiting op de directe omgeving van het dorp. Ook via de kansenkaart is actief gereageerd. Er zijn maar liefst 1400 reacties geplaatst. Bekijk alle adviezen.
Nu alle adviezen binnen zijn, gaat een redactieteam van inwoners al die informatie samenbrengen. Op een eerlijke en inzichtelijke wijze ordenen zij alle inbreng tot een goed onderbouwd advies aan de gemeenteraad. Waar zijn we het over eens? Waar zitten de verschillen? Wat zijn de kansen en (on)mogelijkheden? Het gaat er binnen dit redactieteam om alle inbreng zo goed mogelijk in beeld te brengen. Het redactieteam zal tussen half februari en half april meerdere avonden (digitaal) bij elkaar komen. Wanneer het advies in concept gereed is, leggen we dit nog een keer voor aan alle betrokkenen. Hebben we uw inbreng goed samengevat? Dit doen we in de vorm van een webinar, op donderdag 8 april.
Als alle adviezen door het redactieteam zijn geordend, bundelen we deze in het gemeente breed advies aan de raad. Juni 2021 zullen we het advies aan de gemeenteraad aanbieden. Het is de raad die uiteindelijk beslist. Het advies gebruiken we ook als bouwsteen voor ons nieuwe woonbeleid en de omgevingsvisie.
De gemeenteraad neemt in juni een belangrijk besluit over de uitvoering van de woningbouwopgave en het advies waar we met zijn allen hard aan gewerkt hebben. We zorgen ervoor dat de raadsleden het werk goed kunnen volgen. Zij zijn al schriftelijk op de hoogte gesteld van het proces. Op 16 maart 2021 informeren we de raad over de aanpak en de eerste resultaten. Zo kunnen zij in juni goed geïnformeerd een besluit nemen. Deze planning is onder voorbehoud.
Inwonerpanel
Veel inwoners dachten al eerder mee over het woningbouwvraagstuk. In september beantwoordden ruim 700 deelnemers aan het inwonerpanel vragen over wonen in onze gemeente. De samenvatting van hun antwoorden en het hele rapport vindt u op de pagina Inwonerpanel.

De druk op de woningmarkt in onze regio is enorm. De wachttijd voor een sociale huurwoning is in de afgelopen jaren opgelopen tot meer dan 10 jaar. De gemiddelde huizenprijzen stijgen snel. De gemeenteraad heeft de ambitie om de komende 10 jaar een stevig aantal woningen te bouwen. Die zijn hard nodig om onder andere starters, ouderen en alleenstaanden in onze gemeente een passende woning te bieden. Wij hebben vooral meer appartementen en betaalbare woningen voor jonge mensen nodig. Een deel hiervan bestaat uit sociale woningbouw en middenhuurwoningen, want daar is behoefte aan. En die behoefte zal de komende jaren alleen maar nijpender worden.
Meer dan aantallen
Maar het is niet alleen een kwestie van locaties en mogelijkheden om te bouwen vinden en die bij elkaar op te tellen. Want waaraan heeft uw dorp of wijk behoefte? Extra woningen betekent verandering. Misschien in karakter, privacy, winkels en andere voorzieningen, verkeer en parkeren, levendigheid of de groene omgeving. Dát maakt, dat we u hard nodig hebben om tot de best mogelijke invulling van onze woningbouwopgave te komen.

De gemeente zit intussen niet stil. Naast het samen met inwoners zoeken naar nieuwe woningbouwlocaties, zet de gemeente in op drie sporen om het nijpende woningtekort aan te pakken:
1. We stellen sinds vorig jaar eisen aan projectontwikkelaars om een bijdrage te leveren aan onze ambitie om sociale en middenhuurwoningen te bouwen.
2. Die ambitie houden we ook hoog bij het ontwikkelen van gemeentelijke locaties.
3. Verder zijn we in gesprek met de provincie Utrecht over het bouwen buiten de bebouwde kom bij Maartensdijk.
Dilemma’s
Het bouwen van een groot aantal woningen hangt samen met andere ontwikkelingen en verschillende wensen en behoeftes. Er zijn dus veel zaken om rekening mee te houden:
- Locaties vinden binnen de bebouwde kom is lastig, omdat er veel partijen bij betrokken zijn. Ook moeten we dan verschillende belangen tegen elkaar afwegen: de woningnood, leefbaarheid, duurzaamheid en natuur.
- De gemeente kan niet alles op eigen grond realiseren, daarmee komen we niet tot voldoende woningen en daarmee zou veel openbaar groen verdwijnen.
- Er lopen verschillende projecten tegelijkertijd: de omgevingsvisie, een nieuwe woonvisie, uitvoering van lopende bouwprojecten, andere ruimtebehoeftes zoals duurzame energieopwekking en klimaatadaptatie. Die moeten op elkaar aansluiten.
Bij het opstellen van een advies aan de raad staat voorop dat we een plan bedenken dat goed is voor de hele gemeente, een plan dat tegemoet komt aan verschillende wensen, behoeften en ontwikkelingen.
We begonnen onze zoektocht met een digitale bijeenkomst per dorp of wijk in de laatste 2 weken van november. We hadden onze gemeente daarvoor opgedeeld in 9 gebieden. In deze bijeenkomst gaf de gebiedsmakelaar u tekst en uitleg over de woningbouwopgave en wat we met elkaar gingen doen.
Wij nodigden alle inwoners van de gemeente en relevante (belangen)organisaties uit om een advies over wonen in gemeente De Bilt op te stellen voor de gemeenteraad. Een advies op basis van de wensen, kansen en mogelijkheden die u ziet in uw dorp of wijk. Een advies dat ons een stap dichter brengt bij voldoende betaalbare en passende woningen voor oudere inwoners van de gemeente én toekomstige generaties. Misschien wel woningen voor uw eigen ouders en kleinkinderen. Elk advies over nieuwe woningbouwlocaties en input voor het woonbeleid is daarbij van waarde: groot én klein. Een werkwijze en advies vóór en door gemeente De Bilt.
U kon uw mening, ideeën en wensen op twee verschillende manieren inbrengen, via de kansenkaart of door het schrijven van een eigen advies.
Dit advies ging niet alleen over kansrijke locaties voor woningbouw. Wij vroegen ook naar uw mening over vragen als: als er nieuwe woningen worden gebouwd; voor welke doelgroep vindt u dat er gebouwd moet worden, welk type woningen, hoe moet de omgeving van die woningen er dan uitzien?
De vorm van het advies
Het advies hoefde geen lijvig document te zijn, het kon ook een half A4tje zijn. En als u wél graag een uitgebreid advies wilde opstellen, dan namen wij dat natuurlijk ook graag in ontvangst. Het advies hoefde ook niet compleet te zijn. U hoefde niet aan alles te denken. U mocht zelf een toepasselijke vorm kiezen: een tekstdocument, een tekening of een andere vorm. Elke inbreng is van waarde.
Het opstellen van dit advies kon u alleen doen of samen met bijvoorbeeld buren, een VVE, dorpsraad of -vereniging. Alle adviezen die werden ingediend bundelen we tot één advies. Dit doen we op transparante wijze en samen met een redactieteam bestaande uit bewoners.
Op welke vragen zochten we antwoorden?
Het was geheel aan u wat er in het advies kwam te staan. Bij het opstellen van een advies aan de raad staat voorop dat we een plan bedenken dat goed is voor de hele gemeente, een plan dat tegemoet komt aan verschillende wensen, behoeften en ontwikkelingen. Iedereen kan daarbij eigen kennis en ideeën inbrengen. Alle inbreng is van gelijke waarde. Samen vormen al die ideeën, wensen en meningen een compleet beeld.
Hieronder vindt u verschillende vragen over wonen in De Bilt. Deze kon u gebruiken als basis voor uw advies. In sommige wijken of dorpen had de wijkvereniging het voornemen een enquête op te stellen. Ook hierbij konden de vragen mogelijk helpen. Maar u kon ook uw eigen vragen als uitgangspunt nemen. De vragen waren alleen bedoeld om u inhoudelijk op weg te helpen.
Wat vindt u goed aan wonen in de Bilt? Wat waardeert u? Wat wilt u beschermen?
Dit mocht van alles zijn. Het kon over uw woning gaan en over uw woonomgeving. Bijvoorbeeld over groen, voorzieningen, rust, sociale contacten.
Wat kan beter?
- Welke woonwensen of woningbehoefte heeft u zelf of ziet u in uw omgeving?
- Welke mogelijkheden ziet u om in de toekomst aan de woonbehoefte te voldoen?
- Hoe kunnen we hier het best invulling aan geven?
- Waar kan dit plaats vinden? Dit kan een locatie zijn. Het kan ook een andere oplossing zijn, bijvoorbeeld transformatie van bestaande bebouwing, het splitsen van woningen, etc. We zijn benieuwd naar úw ideeën.
- Waar moeten we dan rekening mee houden? Welke kwaliteiten vindt u dat we daarbij moeten behouden?
Hoe kon het advies ingediend worden?
U kon uw advies tot 15 februari 2021 indien via email samenwerkenaanwonen@debilt.nl of per post naar Postbus 300, 3720 AH Bilthoven.

In januari 2020 is een herstart gemaakt met het project woningbouw, nadat eind vorig jaar een voorstel voor veel onrust onder bewoners had gezorgd. Zo’n 100 inwoners verzamelden zich rond gesprekstafels per wijk of dorp. Samen brachten zij hun ideeën over het vervolg van de participatie en de woningbouwopgave in beeld. Hier leest u meer over de bevindingen en de gesprekverslagen van de werkgroepen.
Op 25 juni 2020 stemde de gemeenteraad in met het voorstel voor de verdere inrichting van het participatieproces en het formeren van een kennisteam rond de woningbouwopgave. Het doel van de participatie is tweeledig: het vinden van nieuwe woningbouwlocaties en het ophalen van wensen en ideeën voor de eigen kern of buurt op het gebied van wonen.
Notitie “Uitgangspunten woningbouwambitie” 2018
Raadsbesluit juni 2020 m.b.t. participatie woningbouwopgave en kennisteam
Woonbehoefte onderzoek De Bilt 2020
Resultaten inwonerpanel Wonen oktober 2020 (pdf, 456 KB)
Raadsmededeling 13 november 2020
Projectenboek
Behoefteonderzoek woonwagenstandplaatsen
Uw gebiedsmakelaar beantwoordt uw vragen graag persoonlijk. Kijk op de pagina over de kernen wie de gebiedsmakelaar voor uw wijk of dorp is of vraag er naar via 030- 228 94 11.
U kunt ook een e-mail sturen naar samenwerkenaanwonen@debilt.nl dan zal de gebiedsmakelaar desgevraagd contact met u opnemen.
Als u op de hoogte wilt blijven van de voortgang in de andere dorpen en wijken en de verdere totstandkoming van het eindadvies, dan kunt u zich abonneren op de nieuwsbrief Samen werken aan wonen.
De formele besluitvormingsdocumenten van de gemeenteraad vindt u op debilt.raadsinformatie.nl.