Collegepraat

Via deze column willen we u graag meenemen in het dagelijkse leven van het college: welke onderwerpen spelen er of staan bij het college op de agenda? Mocht u naar aanleiding hiervan een reactie hebben of een vraag willen stellen, laat dit dan vooral weten via communicatie@debilt.nl.
De column wordt geplaatst in het gemeentenieuws, de digitale nieuwsbrieven en op deze pagina.
Collegepraat 15 november – wethouder Van de Veerdonk

U heeft het vast al gemerkt. In de gemeente wordt gewerkt aan de weg. Verweerde deklagen worden weggefreesd, gaten gevuld, randen verhard en er wordt een nieuwe asfaltlaag gelegd met nieuwe belijning. Natuurlijk geeft dat overlast, maar ik hoop op uw begrip en we krijgen er allen wel wat voor terug. Een nieuwe weg kan weer 20-30 jaar mee!
Het vorig jaar vastgestelde wegenbeheerplan hebben we nu volop in uitvoering genomen. Daar ben ik trots op, dit komt iedereen ten goede in onze gemeente. Op de pagina Onderhoud openbare wegen vindt u hierover meer informatie. Of via de BouwApp. Kijk daarnaar, het kan namelijk zijn dat u moet omrijden! Vervelend maar voor de goede zaak.
Wegenonderhoud is nodig want onze wegen hebben in de afgelopen jaren qua klimaat veel te lijden gehad. Het regent vaker en méér. Regenwater stroomt volop en plassen blijven staan. In de zomers is het vaker heet en gortdroog. Onze wegen slijten hierdoor sneller. Regenwater willen we liever opvangen in de bodem, dat is beter voor het grondwaterpeil en de flora en fauna. Naast het weer heeft ook het verkeer invloed op de wegen, vooral vrachtverkeer. Ik hoop dat u samen met mij tevreden bent over onze nieuwe wegen straks.
Pim van de Veerdonk,
Wethouder

Het woningtekort is groot in Nederland. Ook in onze gemeente zien we dat het voor bijna iedereen lastig is om een woning te krijgen. Als wethouder wonen ben ik dan ook iedere dag bezig met dit onderwerp en vind ik het belangrijk om door te pakken met onze woningbouwprojecten. Er zijn al verschillende projecten vastgesteld en iedere keer als daar een nieuw project bij komt, zie ik dat als een overwinning.
De afgelopen week werd het project Leyensetuin vastgesteld. Dit is een project waarbij betaalbare woningen voorop staan. Daarnaast is dit project een typisch voorbeeld van het ‘nieuwe’ bouwen, waarbij we gaan voor wijken waar koophuizen en sociale huur naast elkaar staan en mensen elkaar makkelijk op straat tegen komen, met een mooie groene ontmoetingsruimte in het midden. Verder krijgen Biltse inwoners voorrang, in alle prijssegmenten, zodat ook starters en jonge gezinnen in De Bilt kunnen blijven wonen.
Alhoewel er veel mooie projecten aankomen, duurt het vaak een tijdje voordat die woningen er staan. En omdat de woningen nú nodig zijn, komen wij deze week ook met concrete plannen om tijdelijke woningen te bouwen: voor jonge starters, mensen die na een scheiding snel een dak boven hun hoofd nodig hebben en voor statushouders.
De woningnood is voor veel mensen een groot probleem. We kennen allemaal de voorbeelden. Het geeft me veel energie om met deze plannen iets te kunnen doen om deze mensen te helpen.
Dolf Smolenaers
Wethouder

Het werk van een wethouder is heel intensief, maar ook heel gevarieerd. De agenda zit vaak overvol, maar dat leidt ook tot mooie ontmoetingen en leerzame momenten. Ik vertel u over zomaar een werkdag uit het leven van deze wethouder.
In de ochtend had ik een goed gesprek met onze boeren. Samen zijn we op zoek naar toekomst voor boeren in onze gemeente ondanks stikstof-beperkingen. We kijken naar zaken die we als gemeente kunnen aanpassen en halen informatie op voor ons overleg met Provincie. Ook bespraken we de vreselijke uitbraak van de dierenziekte ‘blauwtong’ die dood en verderf zaait onder schapen en koeien, ook in onze gemeente.
Daarna is het tijd voor een lunch in het kader van de Week van de Ontmoeting. Mijn collega-wethouder Pim van de Veerdonk en ik schuiven aan en luisteren naar de verhalen van onze inwoners op de Molenkamp in De Bilt.
Toen door naar het sociaal team van MENS De Bilt. Deze professionals hebben het eerste contact met mensen met een hulpvraag. Ze weten heel goed waar ze het beste de hulp vandaan moeten halen die mensen nodig hebben. De vragen zijn heel verschillend; of het nou om huishoudelijke hulp, hulp bij schulden of mantelzorg gaat, het sociaal team weet de weg. Heel indrukwekkend om te horen!
Het is een mooi vak en ik prijs me gelukkig om al deze bijzondere mensen te ontmoeten!
Krischan Hagedoorn,
Wethouder

Op 4 oktober is het werelddierendag. Als wethouder dierenwelzijn in gemeente De Bilt vier ik die dag natuurlijk graag. 4 oktober is de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, een gevoelige en creatieve man die zijn leven wijdde aan zijn boodschap van liefde: liefde en compassie voor mens, natuur en dieren.
Er wordt in onze gemeente veel gedaan voor dieren: we zorgen goed voor onze huisdieren, hebben biodiverse bermen, doen mee aan het NK Tegelwippen, beschermen onze bomen en we planten bomen bij. We behouden en versterken de groene gordel tussen onze dorpen, houden de open ruimte groen en plaatsen vleermuizenkasten, zorgen voor schoon water en zijn bezig met een nieuw dierenwelzijnsbeleid. Ook onze boeren doen veel om dieren een beter leven te geven. De dierenbescherming doet goed werk en helpt ouderen aan ‘dierenbuddy’s’. Veel van onze inwoners en natuur- en milieuorganisaties zetten zich heel hard in voor dierenwelzijn.
Onze kat Daantje was door drie gezinnen teruggebracht naar het asiel maar bij ons vond zij dan eindelijk een thuis. Velen van ons zijn goed voor dieren, maar zijn we ook altijd even lief voor elkaar? Franciscus wees elke vorm van strijd af, zélfs de woordenstrijd. Hij ging altijd het gesprek aan (ook met vogels en wolven). We kunnen hier soms nog wat van leren.
Ik wens jullie en onze (huis)dieren allemaal een hele mooie dierendag!
Anne Marie ’t Hart,
Wethouder

Beste inwoners,
Aan mij de eer om deze columnreeks van ons als collegeleden af te trappen.
Alhoewel we nu nog genieten van heerlijk zonnig nazomerweer, merken we wel dat het alweer sneller donker wordt. Nog even en dan staan de donkere herfstdagen weer voor de deur. Deze duisternis kan voor inbrekers aantrekkelijk zijn. Nu COVID-19 en bijbehorende lockdowns vooralsnog achter ons liggen en we er weer op uit trekken, neemt de gelegenheid voor woning- en autodiefstal en andere soorten van criminaliteit weer toe. Dit vraagt extra waakzaamheid van ons allemaal. Zorg daarom voor voldoende verlichting in en om uw huis en voor goede sloten. Denk bijvoorbeeld ook eens aan tijdschakelaars voor uw verlichting in huis als u in de avond niet thuis bent. Geef gelegenheidsdieven geen kans!
Heeft u toch het gevoel dat er iets niet pluis is in uw omgeving, kunt u dit melden bij Meld Misdaad Anoniem. U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven via 0800 - 7000 (gratis) of via meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier krijgt de politie informatie en kunt u helpen om uw omgeving veiliger te maken. De politie boekt hier echt goede resultaten mee.
Maar ook veiligheid op de fiets is belangrijk. Wees vooral zichtbaar in het donker! Aan de jeugd zou ik willen meegeven: check zelf je lampjes of vraag je ouders je hierbij te helpen. Tegelijkertijd doe ik ook een beroep op alle papa’s en mama’s: kijk de fiets van uw kind(eren) even na of de verlichting in orde is. Het kan een hoop leed besparen.
Als gemeente doen we er veel aan om veilig wonen en leven in onze gemeente mogelijk te maken maar daar hebben we uw hulp echt bij nodig! Kan ik ook op uw medewerking rekenen?
Sjoerd Potters,
burgemeester