Collegepraat

Via deze column willen we u graag meenemen in het dagelijkse leven van het college: welke onderwerpen spelen er of staan bij het college op de agenda? Mocht u naar aanleiding hiervan een reactie hebben of een vraag willen stellen, laat dit dan vooral weten via communicatie@debilt.nl.

De column wordt geplaatst in het gemeentenieuws, de digitale nieuwsbrieven en op deze pagina. 

Collegepraat - wethouder Van de Veerdonk (17 april 2024)

25 graden in De Bilt! Met de komst van de lente brengt de natuur de voorjaarscyclus van nieuwe pracht en praal. Daar zit ook een uitdaging bij: de eikenprocessierups. Terwijl de bloemen bloeien en de bomen weer groen worden maakt deze kleine rups zijn opwachting in eikenbomen in onze gemeente. Vanaf eind maart kruipt de rups uit de eitjes en zal hij zich verspreiden.  In de afgelopen jaren hebben we deze rups weinig gezien en er nauwelijks last van gehad. Dit jaar moeten we oppassen. Deze week begint de gemeente daarom weer met de bestrijding. Meer informatie hierover vindt u op debilt.nl/eikenprocessierups.

De eikenprocessierups gedijt namelijk in een warm en nat voorjaar en vormt een zorg voor iedereen die naar buiten gaat. De kleine haartjes van de rupsen worden tijdens de lenteperiode geactiveerd en verspreiden zich gemakkelijk door de wind. Bij contact met deze haartjes leidt dat tot huidirritatie en allergische reacties. Draag zo nodig beschermende kleding, bedek de armen.
Als gemeente houden we het in de gaten. Ook u kunt daarbij helpen. Ziet u deze rups? Meld dit dan via debilt.nl/melden (melding openbare ruimte). Als dit nodig is worden de nesten weggezogen. Gelukkig hebben we steeds meer mezenkastjes in De Bilt. Als de natuur haar eigen gang kan gaan is dat het mooist.

Kortom, lentekriebels! Heel leuk, maar ook een beetje oppassen. Geniet buiten van de eerste warme lentedagen, de opkomende lentebloemen, maak een wandeling of fietstochtje. Verbind u met de opkomende natuur en wees ook een beetje voorzichtig.

Kinkhoest en de mazelen komen weer terug. U heeft het vast gelezen of gezien op het nieuws. Ziektes waarvan we het bestaan al bijna vergeten waren, steken op verschillende plekken in het land weer de kop op. Ze waren zo lang weg dat we misschien ook vergeten zijn hoe gevaarlijk en hoe naar het is.

Jarenlang waren we er goed tegen beschermd dankzij tijdige en goede vaccinaties. We geven ziektes geen kans als genoeg mensen meedoen: dan beschermen we elkaar.

Ik maak me dan ook zorgen om de dalende vaccinatiegraad daalt. Niet alle jonge ouders laten hun kinderen vaccineren. En hun aandeel stijgt. Zo krijgen kinkhoest of de mazelen weer de ruimte. Het zijn kinderziektes. Maar dat klinkt veel minder ernstig dan het is. Er kunnen kinderen aan overlijden.

Gelukkig is dat te voorkomen. We zetten daarom, samen met de GGD, extra in op extra campagnes en meer ruimte om met ouders in gesprek te gaan over hun zorgen of aarzelingen. Natuurlijk moeten we met elkaar in gesprek blijven, ook over vaccinaties. Want juist vaccineren doen we niet alleen voor onszelf, maar voor elkaar. 

En toen was het opeens de warmste februarimaand sinds mensenheugenis. De krokussen, hyacinten en narcissen bloeien prachtig rond om de landhuizen in de gemeente. De lente lonkt, neem een kleedje mee en trek er op uit! En wat zo leuk is, ook onze culturele agenda voor komend jaar begint zich alweer aardig te vullen. Zo mocht ik van de week een boekje ontvangen van Sjors creatief en Sjors sportief. De start voor de jeugd om zowel sportief als cultureel bezig te zijn. Want het is zo ontzettend belangrijk dat kinderen kennis maken met cultuur. Het geeft kleur en verrijkt je leven. Schrijf je snel in! 

En heel mooi nieuws is dat we een nieuwe plek hebben gevonden voor Lab Lou. Op donderdag 11 april opent ‘de Clou’, een broedplaats voor startende ondernemers en beginnende kunstenaars, die op de Molenkamp hun plek hebben gevonden om zich verder te ontwikkelen. Dankzij Woongroen en ook de gemeente kunnen zij daar de komende vijf jaar blijven. Ik kijk er enorm naar uit naar al die mooie ontwikkelingen. En dit jaar is gelukkig ook onze Kunstmarkt weer terug. Die zal op 13 en 14 september weer plaatsvinden na een jaar sabbatical. Dat weekend vindt ook de Open Monumentendag plaats. En vergeet u niet onze Kunstgang in het gemeentehuis te (blijven) bezoeken. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen, momenteel is er een prachtige expositie van Jits Bakker. 

Veel cultureel plezier en geniet van de zon!

Beste inwoners,

In mijn nieuwjaarspeech heb ik vooral de nadruk gelegd om met elkaar verbinding te zoeken door met elkaar in gesprek te gaan. Zonder iets over elkaar te vinden of over elkaar te oordelen. Vraag bijvoorbeeld eens wat vaker aan een ander hoe het gaat. Hoe staat het met dit goede voornemen bij u?

Soms helpt het om uit je eigen ‘bubbel’ te komen en met anderen te praten. Wees open en nieuwsgierig in plaats van het snel (ver)oordelen en probeer je eens wat meer in te leven in de ander. Ieder heeft een eigen verhaal. Laten we daarom wat meer compassie hebben met elkaar. Door onzekere tijden zijn sommige van onze inwoners meer gestrest en/of zelfs angstig. Laten we als Biltse gemeenschap er daarom voor elkaar zijn, zoals we dat ook gezien hebben met de geweldige inzamelactie van onze kinderburgemeester.  Is het oosten van ons land heet dit ‘nabuurschap’. Een mooi systeem in de samenleving waarbij je ook wat meer zorg draagt voor het welzijn van je directe buren en je omgeving.

Ik zie dat ‘nabuurschap’ ook vaak terug in de drijfveren van onze vrijwilligers. Inwoners die er onvoorwaardelijk zijn voor anderen die dringend onze hulp nodig hebben. Mooi is dat! Ik ben ontzettend trots dat wij in onze gemeente zoveel vrijwilligers hebben. Kent u een vrijwilliger die in dit licht een pluim verdient? Ga dan naar de pagina Mathildedag en draag deze vrijwilliger voor. Het kan nog tot 26 februari.

Sjoerd Potters, 

burgemeester

Vorig jaar was het natste jaar ooit gemeten. Wat heeft het ongelooflijk veel geregend, ook in onze gemeente. Het weer heeft in De Bilt natuurlijk een speciaal plekje, maar voor zoveel water hadden we de ruimte ook niet. Velen van u hebben dat gemerkt: ondergelopen straten, natte kelders en verzadigde grond. Van sommige inwoners hoorde ik zelfs over ondergelopen souterrains na een stortbui. Daar schrik je toch van.

Het lijkt misschien alsof we het meeste hemelwater gehad hebben. In de winter is het gebruikelijk dat meer regen valt en het grondwaterpeil stijgt. Het grondwater staat nog altijd hoog. Ook komt er water van hoger gelegen gebieden langzaam onze kant op. Tegen de zomer daalt het niveau juist weer. Gelukkig zijn we niet het laagste punt en gaat dat ook voorbij. Elders in Nederland is dat anders. Zo was ik onlangs bij familie in Vlaardingen waar de tuinen in voorliggende jaren al tweemaal met ca. 60 cm (!) zijn verhoogd. In onze gemeente is dat gelukkig niet nodig.

De provincie, het waterschap, de drinkwaterbedrijven, de agrariërs en de gemeente spelen allemaal een eigen rol in het waterbeheer. Geen van allen willen we dat de straat onder water staat, of dat u natte voeten heeft. Maar een oplossing is niet altijd voorhanden. We moeten ons erop voorbereiden dat het grondwater de komende jaren vaker hoger zal staan dan we gewend zijn.

“Nederland waterland” zeggen we. Water zal altijd onze vijand én onze vriend blijven. Want in die bloedhete zomers die we afgelopen jaren hadden, snakken we soms weer naar een regenbui. Al was het maar voor de bomen en planten. Als gemeente doen we van alles om ons aan te passen op het veranderende klimaat. Dat gaat stapje voor stapje; we halen stenen weg en zorgen voor meer vergroening waar het kan. Zien wat we allemaal doen? Kijk dan even op debilt.nl/klimaatadaptatie.

Kijktip voor een regenachtige avond: de documentaire Het Zinkende Land. Niet een heel bemoedigende titel maar wel heel leerzaam en interessant!

Pim van de Veerdonk,

wethouder

Als wethouder sta je eigenlijk altijd ‘aan’ en maak je lange dagen, dus het was fijn om tijdens de kerstvakantie even tot rust te komen. Niet alleen om op te laden, maar ook om te reflecteren. Want juist door even afstand te nemen, zie je dingen in een ander perspectief.

Het liefst reflecteer ik terwijl ik wandel, fysiek bezig ben of door mijn gedachten op te schrijven. Afgelopen feestdagen realiseerde ik mij weer eens hoe goed wij het hebben in Nederland, terwijl er zoveel onrust en oorlog is in de wereld. Ook in De Bilt hebben veel mensen het goed, waardoor we ruimte hebben om vluchtelingen een thuis te bieden.

Als de spreidingswet wordt ingevoerd zijn alle Nederlandse gemeenten verplicht om vluchtelingen op te vangen, maar op deze invoering kunnen we niet wachten. Opvanglocaties zoals Ter Apel barsten namelijk uit hun voegen, dus andere gemeenten zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat we het kunnen en willen. Hoe fijn zou het zijn als we de volgende feestdagen kunnen terugkijken op het feit dat we in De Bilt onze verantwoordelijkheid hiervoor hebben genomen.

Dolf Smolenaers,                        
wethouder

De kerstvakantie is altijd een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd rondom de energietransitie van Gemeente De Bilt en wat staat er nog op stapel?

In 2023 keurde de gemeenteraad het nieuwe zonneveldenbeleid goed en gaf de raad goedkeuring voor het afgeven van een vergunning voor zonneveld Voordaan, de eerste in onze gemeente. In 2024 kijken we verder met alle belanghebbenden naar de aanleg van meer zonnevelden. Ook gaan we dan verder met de verkenning van windenergie in onze gemeente.

We hielpen inwoners stappen te zetten met isoleren met acties en campagnes, vaak in samenwerking met BENG! In 2024 ronden we belangrijk beleid af rondom de bescherming van zeldzame diersoorten die in spouwmuren en onder dakpannen leven. Doordat de gemeente dit onderzoek samen met de Provincie uitvoert, hoeven inwoners niet meer zelf een ecologisch onderzoek uit te voeren.

We zorgden ervoor dat de energietoeslag weer werd uitgekeerd en organiseerden een witgoed-actie waardoor 900 apparaten met een hoog energieverbruik omgewisseld konden worden voor apparaten met laag energieverbruik.

In 2024 proberen we de gevolgen van netcongestie (te weinig transportruimte op het energienetwerk waardoor je soms geen stroom meer kunt krijgen of leveren) met onze partners te beperken. Ook in 2024 proberen we samen met inwoners de beste oplossing te bedenken om in Brandenburg West, op termijn, van het gas af te gaan.

Er staat dus veel op stapel. Na de kerstvakantie ga ik, samen met alle collega’s, aan de slag!

Krischan Hagedoorn,                        
wethouder

Op 27 december opent de expositie over ’onze’ Iris van Haaren in het gemeentehuis. Iris was een bekende kunstenares in Bilthoven, zo iemand die in staat was binnen enkele minuten al je muren af te breken. Ze gaf direct en onvoorwaardelijk al haar liefde en vertrouwen, waardoor je de keuze had dat ook te doen. Als alle mensen zoals zij zo kwetsbaar en open voor elkaar gaan staan, zou onze wereld een andere plek zijn. Kom vooral kijken.

We komen uit oost
We komen uit west

Ergens komen we elkaar tegen
Laten we samen aan tafel gaan

Huizen en steden bouwen
Een paradijs op aarde
 
Kerst is een periode waarin veel mooie activiteiten worden georganiseerd in onze dorpen, zoals kerstmarkten en vele prachtige concerten. Ik vind het mooi dat er door onze inwoners en kinderburgemeester acties op touw zijn gezet voor de kwetsbare kinderen, waardoor zij ook kunnen genieten van deze tijd. Ik heb samen met mijn dochters genoten van het lichtjesfeest, het kerstontbijt en het ‘Jaarslot’ op hun school. Ik kijk ernaar uit om de feestdagen met mijn gezin en dierbaren door te brengen en ik zal verdriet voelen om degenen die ik mis. Aan het eind van het jaar zal ik met familie en vrienden proosten op het nieuwe jaar. 
Ik wens jullie allemaal veel liefde toe in 2024. 

Anne Marie ’t Hart,                        
wethouder

We staan op het punt om Sinterklaas weer uit te zwaaien, maar gelukkig staan de volgende feestdagen alweer voor de deur. De aanloop naar kerst vind ik altijd een bijzondere tijd. Het is een mooi moment om wat extra aandacht te geven aan de mensen die je liefhebt.

Net als velen van u bestel ik wel eens cadeaus online. Soms heb ik gewoon de tijd niet om winkels langs te gaan en dan is het een uitkomst om wat thuis te laten bezorgen. Maar het meeste plezier haal ik er toch uit om gewoon bij onze eigen winkeliers binnen te stappen. We hebben er genoeg!

Dat werd weer heel duidelijk bij de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Vanavond (6 december) worden er weer prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. En het valt me elke keer weer op hoe innovatief, enthousiast en betrokken onze ondernemers zijn. Ze brengen gezelligheid, leefbaarheid en gemak. Van een bloeiende middenstand profiteren we allemaal.

Laten we dan ook onze kerstinkopen lokaal doen. Onze ondernemers in Westbroek, De Bilt, Hollandsche Rading, Bilthoven, Maartensdijk en Groenekan staan voor u klaar!

Sjoerd Potters,

Burgemeester

P.S.: Cadeautje over? Onze kinderburgemeester Floris zamelt kerstpresentjes in voor kinderen in gezinnen die het niet breed hebben. Samen met Voedselbank De Bilt zorgen we voor een feestelijke decembermaand voor álle kinderen. En dát is de echte kerstgedachte! 

Kijk voor meer informatie op de pagina Kinderburgemeester.

U heeft het vast al gemerkt. In de gemeente wordt gewerkt aan de weg. Verweerde deklagen worden weggefreesd, gaten gevuld, randen verhard en er wordt een nieuwe asfaltlaag gelegd met nieuwe belijning. Natuurlijk geeft dat overlast, maar ik hoop op uw begrip en we krijgen er allen wel wat voor terug. Een nieuwe weg kan weer 20-30 jaar mee!

Het vorig jaar vastgestelde wegenbeheerplan hebben we nu volop in uitvoering genomen. Daar ben ik trots op, dit komt iedereen ten goede in onze gemeente. Op de pagina Onderhoud openbare wegen vindt u hierover meer informatie. Of via de BouwApp. Kijk daarnaar, het kan namelijk zijn dat u moet omrijden! Vervelend maar voor de goede zaak.

Wegenonderhoud is nodig want onze wegen hebben in de afgelopen jaren qua klimaat veel te lijden gehad. Het regent vaker en méér. Regenwater stroomt volop en plassen blijven staan. In de zomers is het vaker heet en gortdroog. Onze wegen slijten hierdoor sneller. Regenwater willen we liever opvangen in de bodem, dat is beter voor het grondwaterpeil en de flora en fauna. Naast het weer heeft ook het verkeer invloed op de wegen, vooral vrachtverkeer. Ik hoop dat u samen met mij tevreden bent over onze nieuwe wegen straks.

Pim van de Veerdonk,

Wethouder

Het woningtekort is groot in Nederland. Ook in onze gemeente zien we dat het voor bijna iedereen lastig is om een woning te krijgen. Als wethouder wonen ben ik dan ook iedere dag bezig met dit onderwerp en vind ik het belangrijk om door te pakken met onze woningbouwprojecten. Er zijn al verschillende projecten vastgesteld en iedere keer als daar een nieuw project bij komt, zie ik dat als een overwinning.

De afgelopen week werd het project Leyensetuin vastgesteld. Dit is een project waarbij betaalbare woningen voorop staan. Daarnaast is dit project een typisch voorbeeld van het ‘nieuwe’ bouwen, waarbij we gaan voor wijken waar koophuizen en sociale huur naast elkaar staan en mensen elkaar makkelijk op straat tegen komen, met een mooie groene ontmoetingsruimte in het midden. Verder krijgen Biltse inwoners voorrang, in alle prijssegmenten, zodat ook starters en jonge gezinnen in De Bilt kunnen blijven wonen.

Alhoewel er veel mooie projecten aankomen, duurt het vaak een tijdje voordat die woningen er staan. En omdat de woningen nú nodig zijn, komen wij deze week ook met concrete plannen om tijdelijke woningen te bouwen: voor jonge starters, mensen die na een scheiding snel een dak boven hun hoofd nodig hebben en voor statushouders.

De woningnood is voor veel mensen een groot probleem. We kennen allemaal de voorbeelden. Het geeft me veel energie om met deze plannen iets te kunnen doen om deze mensen te helpen.

Dolf Smolenaers

Wethouder

Het werk van een wethouder is heel intensief, maar ook heel gevarieerd. De agenda zit vaak overvol, maar dat leidt ook tot mooie ontmoetingen en leerzame momenten. Ik vertel u over zomaar een werkdag uit het leven van deze wethouder.

In de ochtend had ik een goed gesprek met onze boeren. Samen zijn we op zoek naar toekomst voor boeren in onze gemeente ondanks stikstof-beperkingen. We kijken naar zaken die we als gemeente kunnen aanpassen en halen informatie op voor ons overleg met Provincie. Ook bespraken we de vreselijke uitbraak van de dierenziekte ‘blauwtong’ die dood en verderf zaait onder schapen en koeien, ook in onze gemeente.

Daarna is het tijd voor een lunch in het kader van de Week van de Ontmoeting. Mijn collega-wethouder Pim van de Veerdonk en ik schuiven aan en luisteren naar de verhalen van onze inwoners op de Molenkamp in De Bilt.

Toen door naar het sociaal team van MENS De Bilt. Deze professionals hebben het eerste contact met mensen met een hulpvraag. Ze weten heel goed waar ze het beste de hulp vandaan moeten halen die mensen nodig hebben. De vragen zijn heel verschillend; of het nou om huishoudelijke hulp, hulp bij schulden of mantelzorg gaat, het sociaal team weet de weg. Heel indrukwekkend om te horen!

Het is een mooi vak en ik prijs me gelukkig om al deze bijzondere mensen te ontmoeten!

Krischan Hagedoorn,

Wethouder

Op 4 oktober is het werelddierendag. Als wethouder dierenwelzijn in gemeente De Bilt vier ik die dag natuurlijk graag. 4 oktober is de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, een gevoelige en creatieve man die zijn leven wijdde aan zijn boodschap van liefde: liefde en compassie voor mens, natuur en dieren.

Er wordt in onze gemeente veel gedaan voor dieren: we zorgen goed voor onze huisdieren, hebben biodiverse bermen, doen mee aan het NK Tegelwippen, beschermen onze bomen en we planten bomen bij. We behouden en versterken de groene gordel tussen onze dorpen, houden de open ruimte groen en plaatsen vleermuizenkasten, zorgen voor schoon water en zijn bezig met een nieuw dierenwelzijnsbeleid. Ook onze boeren doen veel om dieren een beter leven te geven. De dierenbescherming doet goed werk en helpt ouderen aan ‘dierenbuddy’s’. Veel van onze inwoners en natuur- en milieuorganisaties zetten zich heel hard in voor dierenwelzijn.

Onze kat Daantje was door drie gezinnen teruggebracht naar het asiel maar bij ons vond zij dan eindelijk een thuis. Velen van ons zijn goed voor dieren, maar zijn we ook altijd even lief voor elkaar? Franciscus wees elke vorm van strijd af, zelfs de woordenstrijd. Hij ging altijd het gesprek aan (ook met vogels en wolven). We kunnen hier soms nog wat van leren.

Ik wens jullie en onze (huis)dieren allemaal een hele mooie dierendag!

Anne Marie ’t Hart,

Wethouder

Beste inwoners,

Aan mij de eer om deze columnreeks van ons als collegeleden af te trappen.

Alhoewel we nu nog genieten van heerlijk zonnig nazomerweer, merken we wel dat het alweer sneller donker wordt. Nog even en dan staan de donkere herfstdagen weer voor de deur. Deze duisternis kan voor inbrekers aantrekkelijk zijn. Nu COVID-19 en bijbehorende lockdowns vooralsnog achter ons liggen en we er weer op uit trekken, neemt de gelegenheid voor woning- en autodiefstal en andere soorten van criminaliteit weer toe. Dit vraagt extra waakzaamheid van ons allemaal. Zorg daarom voor voldoende verlichting in en om uw huis en voor goede sloten. Denk bijvoorbeeld ook eens aan tijdschakelaars voor uw verlichting in huis als u in de avond niet thuis bent. Geef gelegenheidsdieven geen kans!

Heeft u toch het gevoel dat er iets niet pluis is in uw omgeving, kunt u dit melden bij Meld Misdaad Anoniem. U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven via 0800 - 7000 (gratis) of via meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier krijgt de politie informatie en kunt u helpen om uw omgeving veiliger te maken. De politie boekt hier echt goede resultaten mee.

Maar ook veiligheid op de fiets is belangrijk. Wees vooral zichtbaar in het donker! Aan de jeugd zou ik willen meegeven: check zelf je lampjes of vraag je ouders je hierbij te helpen. Tegelijkertijd doe ik ook een beroep op alle papa’s en mama’s: kijk de fiets van uw kind(eren) even na of de verlichting in orde is. Het kan een hoop leed besparen.

Als gemeente doen we er veel aan om veilig wonen en leven in onze gemeente mogelijk te maken maar daar hebben we uw hulp echt bij nodig! Kan ik ook op uw medewerking rekenen?

Sjoerd Potters,

burgemeester