Collegepraat

Via deze column willen we u graag meenemen in het dagelijkse leven van het college: welke onderwerpen spelen er of staan bij het college op de agenda? Mocht u naar aanleiding hiervan een reactie hebben of een vraag willen stellen, laat dit dan vooral weten via communicatie@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

De column wordt geplaatst in het gemeentenieuws, de digitale nieuwsbrieven en op deze pagina. 

Collegepraat - wethouder Dolf Smolenaers (15 januari 2025)

Het nieuwe jaar is begonnen. Terwijl de kou om zich heen grijpt, geniet ik van mijn warme huis en mooie herinneringen aan een fijne kerst en een hoopvol nieuwjaar. Ik realiseer me dat dit een voorrecht is, wat helaas niet geldt voor iedereen. Er zijn veel mensen die alles hebben verloren en bij ons op zoek zijn naar een veilige plek. Ik voel een grote verantwoordelijkheid deze mensen te steunen en een plek te bieden waar zij terecht kunnen.

Het bieden van een veilig huis is namelijk de eerste stap voor een nieuw begin. Zonder thuis is het overleven. Als je onderdak hebt, kun je werken aan herstel, en je voorbereiden op een nieuwe toekomst, met de onvolprezen begeleiding vanuit onze eigen, Biltse vrijwilligers bij Vluchtelingenwerk. 

Ook al voelt het in het begin vast nog niet meteen als thuis: ik wens alle vluchtelingen die wij opvangen nieuwe kansen en zoveel mogelijk geborgenheid en warmte. Iedere bijdrage vanuit de gemeenschap, groot of klein, helpt daarbij. Dat zal ook zo zijn als er een asielzoekerscentrum in onze gemeente komt: laten we samen die gemeente zijn waar we opkomen voor elkaar, voor de zwakkeren, en waar iedereen zich veilig, thuis en welkom voelt.

2024

De middelbareschooltijd is niet voor alle kinderen een fijne periode. Iedereen wil er graag bij horen, of op z’n minst niet buiten de groep vallen. Maar de wereld van scholieren is niet altijd zo rooskleurig. In elke klas zitten kinderen die worden gepest. Als vader grijpt me dat aan.  

Jongeren kunnen veel schelden, zonder dat ze soms nadenken over wat ze zeggen. Ik vind het vreselijk om ze met ‘kanker’ te horen schelden, of als ze ‘homo’ als scheldwoord gebruiken. Moet je voorstellen dat je dat in je klas de hele dag aanhoort. Het maakt het voor jonge mensen die niet hetero zijn vaak onveilig om uit de kast te komen, om zichzelf te zijn.  

Om daar aandacht voor te vragen hebben we vorige week vrijdag de regenboogvlag gehesen op Jagtlust. Het was namelijk Paarse Vrijdag, een dag die in het teken staat van diversiteit op scholen. Waar respectvol met elkaar omgaan de norm is, zodat er op een positieve manier aandacht is voor de verschillen in mensen.  

Met alleen een vlag ophangen ben je er natuurlijk niet. Daar ben ik me ook van bewust. Daarom roepen we de scholen in onze gemeente ook elk jaar weer op om mee te doen met Paarse Vrijdag. Op school ben je om bij te leren en af te leren: meer openheid en naastenliefde, minder kwetsende scheldwoorden en uitsluiting.  

Als enige vrouw in het college van B&W sta ik mijn mannetje wel, hoor, zij het dan vaak op hakken. Maar ik ga mijn column wel gebruiken voor een oproep aan de meiden en vrouwen in onze gemeente om politiek actief te worden: We need you!  

Er wonen meer vrouwen in onze gemeente dan mannen. Toch zijn er van de 27 raadsleden momenteel maar zes vróuw, en maar één van de vijf collegeleden. Dat vind ik jammer, en ook zorgelijk. De raad en college vertegenwoordigen namelijk samen ál onze inwoners, en een goede afspiegeling daarvan is belangrijk. Het realiseren van politieke gelijkheid draagt bij aan de emancipatie van vrouwen via beleid en zo tot meer gendergelijkheid in alle facetten van de maatschappij.  

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de man-vrouwverhouding, maar ook leeftijd, woonplaats, (culturele) achtergrond, is vaak geen goede afspiegeling van het volk.  

Ok, dus hoe wordt je dan eigenlijk politiek actief? Onze griffie organiseert vanaf 15 januari de cursus ‘Politiek actief’. 5 avonden waarin je je kunt oriënteren op lokale politiek. Een goede start! Meer informatie krijg je via raadsgriffie@debilt.nl(Verwijst naar een e-mailadres). En vrouwen; wees nou eens niet te bescheiden door te denken ‘dat kan ik vast niet’, want dat kan je namelijk wel! Ik was zelf raadslid naast een drukke baan en jonge kinderen. Het kost tijd (zeker 12 uur gemiddeld per week) maar daar krijg je ook een vergoeding voor en de vergaderingen zijn meestal ‘s avonds. Oriënteer je op de politieke partijen die actief zijn in De Bilt en ga eens praten met wat fracties. Je vindt hun contactgegevens op de website van de gemeente. Sluit je vervolgens aan bij de partij die het beste bij je past en solliciteer dan voor een plek op ‘de lijst’. En misschien zie ik jou na de volgende gemeenteraadsverkiezingen wel terug in de Biltse raad!  

Sinds 14 oktober van dit jaar mag ik op verzoek van de commissaris van de Koning in Utrecht en met instemming van de fractievoorzitters uit de gemeenteraad aan de slag als waarnemend burgemeester in onze gemeente. Zo kan de gemeenteraad in alle rust op zoek gaan naar een nieuwe (kroonbenoemde) burgemeester. Voor de zomer van 2025 wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd. Tot die tijd zet ik mij samen met de gemeenteraad, de wethouders, de ambtenaren en onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in voor gemeente De Bilt.

Bij mijn eerste rondje door de gemeente viel mij direct het fraaie landschap, de veenweidegebieden, de bossen en landgoederen op. Ook de zes bijzondere dorpen met een eigen karakter en identiteit. De supercentrale ligging in Nederland. Ik snap maar al te goed dat u hier graag woont en het landschap en de natuur koestert. Maar ook het voorzieningenniveau mag er zijn in onze gemeente. Onder de indruk was ik ook van het Utrecht Science Park Bilthoven, waar het RIVM gaat vertrekken maar op die plek zich een in de wereld uniek bedrijvenconcept omtrent life-science en biotech ontwikkelt. 

Als burgemeester mag ik op veel plekken een rol vervullen. Ik heb mijn eerste dynamische gemeenteraadsvergadering voorgezeten, maar ook het eerste 60-jarig bruidspaar mogen bezoeken en de eerste 100-jarige. En ook genoten van de muziek van de Vriendenkring in Westbroek en het geweldige toneelspel van Toneelvereniging ‘Steeds beter’. Anderzijds was er helaas ook overlast en waren er geweldsincidenten die aandacht van mij vroegen. 
Graag wil ik bijdragen aan goede bestuurlijke verhoudingen en kijk uit naar plezierige contacten met  onze inwoners. Immers samen vormen we die unieke gemeente De Bilt, die ons met trots en dankbaarheid vervult op dit bijzondere plekje in een hectische en onstuimige wereld. 

Iedereen heeft pieken in zijn agenda. Voor mij als wethouder Financiën zijn de maanden september en oktober zo’n piek. In die maanden moet de begroting voor het komende jaar namelijk rond zijn. In oktober leg ik dan ook, samen met onze ambtenaren, de laatste hand aan de Begroting. Begin november (dit jaar op donderdag 7 november) wordt de Begroting van 2025 behandeld door de gemeenteraad. Zij kijken dan kritisch naar onze plannen en stellen ze bij.  

Ik ben nu al een aantal jaar wethouder Financiën, maar ieder jaar is het een enorme klus om dit samen met alle collega’s voor elkaar te krijgen.   

Dit jaar is het extra pittig. Want ondanks dat wij als gemeente onze zaken financieel goed op orde hebben, moeten we toch flink bezuinigen. Dit komt doordat we verplichte taken moeten uitvoeren van het Rijk, maar daar structureel te weinig geld voor krijgen, met name in de jeugdzorg. Richting het jaar 2026 (Ravijnjaar) wordt dat nog een stapje erger.  En bezuinigen wordt niet makkelijk. Wij geven als De Bilt nu namelijk al op vrijwel ieder onderdeel van de begroting minder geld uit dan andere gemeenten, of het nu gaat om wegen, groen, economie, sport, onderwijs of woningbouw. We proberen onze basisvoorzieningen zo goed mogelijk overeind te houden, maar we ontkomen er niet aan dat onze inwoners de verschraling gaan merken de komende jaren.  

Dit alles voelt onrechtvaardig en daarom zetten wij ons samen met de andere middelgrote gemeenten (M50) en de VNG (vereniging Nederlandse gemeenten) in voor eerlijke financiering vanuit het Rijk. Samen sta je namelijk sterker dan alleen.

Als wethouder ben je bij voorkeur een verbinder. Je moet connectie maken tussen visie en vraagstukken, en de grote lijnen zien. Elke beslissing, hoe klein ook, moet een stukje de goede richting op zijn. Grote beslissingen leg je voor aan de raad, maar elke dag wel neem je als wethouder in je portefeuille ook kleine beslissingen die regelmatig echt het verschil maken. Zo rijg je langzamerhand een mooie ketting van kleine kralen van besluiten.

In de gemeenteraad probeer je dat met álle stemmen, al is dat soms moeilijk als de meningen zeer uiteenlopen. Met inwoners en ondernemers verbind je je door er voor hen te zijn, goed te luisteren en begrip voor elkaar te vinden. 

In de praktijk ben je als wethouder ook vaak verbinder tussen mensen. Hoe vaak ik niet de woorden ‘Weet je met wie jij eens zou moeten gaan praten?’ uitspreek! En dat is misschien wel een van de leukste dingen van dit toch al bijzondere vak van wethouder zijn: onze samenleving nog hechter maken. 

Daarover gesproken: Sjoerd Potters is echt een verbinder pur sang. Hij heeft de afgelopen zeven jaar als burgemeester mensen samengebracht in vieringen en herdenkingen, en had altijd een luisterend oor voor inwoners en collega’s. Ook als voorzitter van het college verbond Sjoerd ons en dat zal ik gaan missen. Laat dit ons inspireren iedere dag opnieuw weer te kiezen voor het maken van verbinding met anderen. 

Beste inwoners, 

Nog een paar weken mag ik uw burgemeester zijn in deze mooie groene gemeente. Voor mij een tijd waarin ik met veel plezier terugkijk op mooie ontmoetingen met u als inwoners, ondernemers en mensen uit het maatschappelijke veld. Ik denk aan leuke en bijzondere momenten maar helaas ook aan een aantal treurige. 

In 7 jaar tijd komt er veel voorbij, maar één van de periodes die velen bij zal blijven is toch wel de coronatijd. Een tijd van verdriet om de vele inwoners die we aan covid verloren, het gemis van het fysieke menselijke contact en de vele beperkingen waardoor bijvoorbeeld ondernemers in een lastig parket terecht kwamen. Ook denk ik aan de gasexplosie aan de Weegschaal. In een flits zag het leven van 27 gezinnen en bewoners er heel anders uit. Een heftige gebeurtenis. 

Tegenover de tijden waarin het niet allemaal zo makkelijk gaat, staan gelukkig ook weer betere tijden en mooie momenten. En het bijzondere daarvan vind ik toch wel de veerkracht die we dan met elkaar laten zien. We gaan er dan weer voor, staan voor elkaar klaar en er ontstaan weer inspirerende ontmoetingen en initiatieven. En kunnen we weer genieten van al het moois dat het leven en we elkaar te bieden hebben. Wat ik het meeste aan onze zes kernen zal missen zijn toch wel de hartelijke en warme contacten met u. Deze blijven mij bij en ik kom met alle plezier zo af en toe nog eens terug in deze prachtige gemeente! Dank voor het vertrouwen dat ik ruim 7 jaar lang van u mocht ontvangen. Ik wens u alle goeds en wellicht kan ik u de hand nog schudden tijdens mijn afscheid op 2 oktober. Daarom sluit ik graag af met de woorden: tot ziens!

Sjoerd Potters,

burgemeester

Vorige week woensdag 26 juni hebben we voor een groep van circa 140 inwoners het definitieve ontwerp van de Sperwerlaan in Bilthoven gepresenteerd. Er gaat veel gebeuren in de komende twee jaar. 

Het belangrijkste is de aanpak van wateroverlast met een nieuw (dubbel) riool. Een riool waarin regenwater wordt opgevangen en via gaatjes in de buis in de grond infiltreert. En daarnaast een regulier riool. Door de sponswerking van het opgevangen water kunnen we de groenvoorziening en biodiversiteit versterken, met meer planten en bomen. Ook wordt het laatste stukje van de doorfietsroute Utrecht – Amersfoort aangelegd met een tweerichtingsfietspad. Daardoor heffen we de rotonde op en komt er een kruising met zebrapaden. Er komt geluidswerend asfalt en een verhoogd plateau in het wegdek met twee zebrapaden en extra straatverlichting ter hoogte van de entree naar de Kwinkelier. 

Een compliment is er voor de enthousiaste en actieve omwonenden en de klankbordgroep die hebben meegedacht en wensen hebben meegegeven. Veel ideeën zijn verwerkt in het ontwerp. Goede ideeën voor de natuur en de veiligheid van voetgangers en fietsers. Iets waar we heel blij mee zijn.

Over twee jaar is dit project klaar en mag de nieuwe Sperwerlaan worden geopend. Dat doe ik heel graag. Dit is een project om trots op te zijn!

De portefeuille financiën is een uitdagende, zeker in een gemeente waar weinig vet op de botten zit. De afgelopen 6 jaar hebben we door zuinig te zijn onze schulden met vele miljoenen terug weten te brengen. Daar ben ik trots op. Door die inspanningen hebben we nu weer ruimte om te investeren. Een nieuw schoolgebouw, dat onze kinderen een betere leeromgeving biedt. Verkeersmaatregelen in de spoorzone, zodat de nieuwe en huidige bewoners gemakkelijker en sneller kunnen reizen. Natuurlijk de vele bouwprojecten om betaalbare woningen te realiseren. En dan is er nog het gemeentehuis, dat ofwel vernieuwd of vervangen moet worden.

Maar meer ruimte om te lenen betekent niet dat dit allemaal tegelijk kan. Want de gemeente krijgt helaas ook steeds minder geld en steeds meer verantwoordelijkheid. We moeten ook steeds meer doen met minder mensen terwijl we veel vacatures hebben. Er zullen straks bij de begroting keuzes moeten worden gemaakt. Daar ben ik nu al mee bezig met de collega ambtenaren op financiën. 

Elke beslissing die we nemen, heeft impact. Het is een kwestie van balanceren tussen allerlei mooie plannen. We moeten de komende tijd gaan afwegen wat de grootste voordelen voor onze gemeenschap zal brengen en waar de dringendste nood ligt, ook voor de langere termijn. Om de gemeenteraad in november een mooi voorstel voor te leggen wat goed is voor De Bilt, maar ook voor de portemonnee. 
 

Morgen mogen we weer naar de stembus. Het is tijd voor de Europese verkiezingen. Hopelijk ligt uw stempas klaar. Want Europa klinkt soms ver weg, maar waar ze over besluiten is vaak juist erg dichtbij.  

Voedselveiligheid, economie, klimaatverandering, vrij reizen, ondersteuning van de landbouw: je ontkomt er bijna niet aan. Daarom is het zo belangrijk om morgen, donderdag 6 juni, te gaan stemmen. Uw stem bepaalt mede welke hoe het Europees Parlement eruit ziet, en daarmee welke kant we op gaan.  

Om u te helpen herinneren aan de verkiezingen hebben we een filmpje gemaakt. Bekijk de video op YouTube(Verwijst naar een externe website). Met mooie beelden uit al onze kernen én alvast wat verschillende stembureaus in beeld. U kunt naar alle stembureaus in onze gemeente en de hele lijst vindt u op de pagina Wanneer en waar stemmen. 

In 2019 waren de vorige Europese verkiezingen. Wist u dat er toen maar tien gemeenten een hoger opkomstpercentage hadden dan gemeente De Bilt? Bijna zes op de tien inwoners is toen naar de stembus geweest. Ik hoop dat we dat dit keer ook weer halen, of misschien zelfs wel overtreffen. Want met alle grote uitdagingen die we hebben is het belangrijk dat zoveel mogelijk stemmen gehoord worden. 

Nog geen idee waar u op wilt stemmen? Doe dan bijvoorbeeld eens de Stemwijzer(Verwijst naar een externe website) of het Kieskompas(Verwijst naar een externe website)! Ik wens u veel wijsheid toe.  

"De natuur is geen plek om te bezoeken, het is thuis", schreef de dichter Gary Snyder. Iedereen die in gemeente De Bilt woont weet hoe wáár dat is, hoe al die eindeloze bomen en weilanden onze dorpen zo’n fijne plek maken om te wonen. Als college van B & W maken wij ons er hard voor dat we onze bossen, veenweiden, heide en weilanden groen houden. Zodat je heerlijk de wind kunt voelen razen in onze buitengebieden en al vogelspottend kunt verdwalen in onze bossen. Daarom bouwen wij onze nieuwe woningen in de dorpen en niet erbuiten.

Als wethouder Natuur ben ik ontzettend trots op alles wat er voor groen gedaan wordt in onze gemeente. Afgelopen jaar zijn er honderden bomen bijgeplant: in Bos Voordaan hebben we samen met kinderen van de Nijepoort bomen geplant, bij Larenstein is een prachtige Koningslinde bijgezet, aan de Utrechtseweg is asfalt vervangen door bomen en bermen. We gebruiken daarbij steeds verschillende bomen, struiken en grassoorten, zo versterken we de ecologie optimaal.

Onlangs heb ik alle natuurorganisaties uitgenodigd op Jagtlust. De oude raadszaal gonsde werkelijk van deze mensen met passie voor natuur. Samen hebben we bedacht hoe we de verbinding tussen natuurgebieden nog verder kunnen versterken. Laten we koesteren wat we hebben en ons inzetten voor het behoud en de bescherming van onze natuurlijke schatten, en ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook thuis kunnen komen in de prachtige natuur die De Bilt te bieden heeft.

Beste inwoners,

Dit keer vertel ik graag eens wat wij als gemeentebestuurder nog meer doen. Wellicht weet u het al maar onze gemeente De Bilt is lid van de M50, een netwerk van middelgrote gemeenten (tussen de 30.000 en 80.000 inwoners). Al deze middelgrote gemeenten lopen vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Het is daarom goed om ons te verenigen, van elkaar te leren en als het nodig is een vuist naar politiek Den Haag te maken. Samen staan we immers sterk!

Zo ook bij de huidige kabinetsformatie en de gemeentefinanciën. Een deel van de financiën van een gemeente komen uit onze eigen inkomsten als leges en gemeentebelastingen maar een groot deel komt ook van de landelijke overheid. Op deze rijksbijdrage is al een flink aantal jaren bezuinigd terwijl er wel extra taken naar gemeenten komen. Op deze manier wordt het voor gemeenten erg lastig om onze voorzieningen in onze kernen op peil te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan het open houden van een zwembad of een bibliotheek. Én om onze begroting sluitend te krijgen. We hebben daarom onlangs weer onze M50-stem laten horen in Den Haag en we zijn blij dat onze stem voor een deel al gehoord is. De zogenaamde ‘opschalingskorting’ is eindelijk van tafel wat ons als gemeente meer financiële ruimte geeft. En daar ben ik als M50 voorzitter best trots op! We zijn er nog niet maar we strijden verder. Zodat onze gemeente een fijne woonplek met goede voorzieningen blijft voor ú als onze inwoners!

Sjoerd Potters,

burgemeester

25 graden in De Bilt! Met de komst van de lente brengt de natuur de voorjaarscyclus van nieuwe pracht en praal. Daar zit ook een uitdaging bij: de eikenprocessierups. Terwijl de bloemen bloeien en de bomen weer groen worden maakt deze kleine rups zijn opwachting in eikenbomen in onze gemeente. Vanaf eind maart kruipt de rups uit de eitjes en zal hij zich verspreiden.  In de afgelopen jaren hebben we deze rups weinig gezien en er nauwelijks last van gehad. Dit jaar moeten we oppassen. Deze week begint de gemeente daarom weer met de bestrijding. Meer informatie hierover vindt u op debilt.nl/eikenprocessierups.

De eikenprocessierups gedijt namelijk in een warm en nat voorjaar en vormt een zorg voor iedereen die naar buiten gaat. De kleine haartjes van de rupsen worden tijdens de lenteperiode geactiveerd en verspreiden zich gemakkelijk door de wind. Bij contact met deze haartjes leidt dat tot huidirritatie en allergische reacties. Draag zo nodig beschermende kleding, bedek de armen.
Als gemeente houden we het in de gaten. Ook u kunt daarbij helpen. Ziet u deze rups? Meld dit dan via debilt.nl/melden (melding openbare ruimte). Als dit nodig is worden de nesten weggezogen. Gelukkig hebben we steeds meer mezenkastjes in De Bilt. Als de natuur haar eigen gang kan gaan is dat het mooist.

Kortom, lentekriebels! Heel leuk, maar ook een beetje oppassen. Geniet buiten van de eerste warme lentedagen, de opkomende lentebloemen, maak een wandeling of fietstochtje. Verbind u met de opkomende natuur en wees ook een beetje voorzichtig.

Kinkhoest en de mazelen komen weer terug. U heeft het vast gelezen of gezien op het nieuws. Ziektes waarvan we het bestaan al bijna vergeten waren, steken op verschillende plekken in het land weer de kop op. Ze waren zo lang weg dat we misschien ook vergeten zijn hoe gevaarlijk en hoe naar het is.

Jarenlang waren we er goed tegen beschermd dankzij tijdige en goede vaccinaties. We geven ziektes geen kans als genoeg mensen meedoen: dan beschermen we elkaar.

Ik maak me dan ook zorgen om de dalende vaccinatiegraad daalt. Niet alle jonge ouders laten hun kinderen vaccineren. En hun aandeel stijgt. Zo krijgen kinkhoest of de mazelen weer de ruimte. Het zijn kinderziektes. Maar dat klinkt veel minder ernstig dan het is. Er kunnen kinderen aan overlijden.

Gelukkig is dat te voorkomen. We zetten daarom, samen met de GGD, extra in op extra campagnes en meer ruimte om met ouders in gesprek te gaan over hun zorgen of aarzelingen. Natuurlijk moeten we met elkaar in gesprek blijven, ook over vaccinaties. Want juist vaccineren doen we niet alleen voor onszelf, maar voor elkaar. 

En toen was het opeens de warmste februarimaand sinds mensenheugenis. De krokussen, hyacinten en narcissen bloeien prachtig rond om de landhuizen in de gemeente. De lente lonkt, neem een kleedje mee en trek er op uit! En wat zo leuk is, ook onze culturele agenda voor komend jaar begint zich alweer aardig te vullen. Zo mocht ik van de week een boekje ontvangen van Sjors creatief en Sjors sportief. De start voor de jeugd om zowel sportief als cultureel bezig te zijn. Want het is zo ontzettend belangrijk dat kinderen kennis maken met cultuur. Het geeft kleur en verrijkt je leven. Schrijf je snel in! 

En heel mooi nieuws is dat we een nieuwe plek hebben gevonden voor Lab Lou. Op donderdag 11 april opent ‘de Clou’, een broedplaats voor startende ondernemers en beginnende kunstenaars, die op de Molenkamp hun plek hebben gevonden om zich verder te ontwikkelen. Dankzij Woongroen en ook de gemeente kunnen zij daar de komende vijf jaar blijven. Ik kijk er enorm naar uit naar al die mooie ontwikkelingen. En dit jaar is gelukkig ook onze Kunstmarkt weer terug. Die zal op 13 en 14 september weer plaatsvinden na een jaar sabbatical. Dat weekend vindt ook de Open Monumentendag plaats. En vergeet u niet onze Kunstgang in het gemeentehuis te (blijven) bezoeken. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen, momenteel is er een prachtige expositie van Jits Bakker. 

Veel cultureel plezier en geniet van de zon!

Beste inwoners,

In mijn nieuwjaarspeech heb ik vooral de nadruk gelegd om met elkaar verbinding te zoeken door met elkaar in gesprek te gaan. Zonder iets over elkaar te vinden of over elkaar te oordelen. Vraag bijvoorbeeld eens wat vaker aan een ander hoe het gaat. Hoe staat het met dit goede voornemen bij u?

Soms helpt het om uit je eigen ‘bubbel’ te komen en met anderen te praten. Wees open en nieuwsgierig in plaats van het snel (ver)oordelen en probeer je eens wat meer in te leven in de ander. Ieder heeft een eigen verhaal. Laten we daarom wat meer compassie hebben met elkaar. Door onzekere tijden zijn sommige van onze inwoners meer gestrest en/of zelfs angstig. Laten we als Biltse gemeenschap er daarom voor elkaar zijn, zoals we dat ook gezien hebben met de geweldige inzamelactie van onze kinderburgemeester.  Is het oosten van ons land heet dit ‘nabuurschap’. Een mooi systeem in de samenleving waarbij je ook wat meer zorg draagt voor het welzijn van je directe buren en je omgeving.

Ik zie dat ‘nabuurschap’ ook vaak terug in de drijfveren van onze vrijwilligers. Inwoners die er onvoorwaardelijk zijn voor anderen die dringend onze hulp nodig hebben. Mooi is dat! Ik ben ontzettend trots dat wij in onze gemeente zoveel vrijwilligers hebben. Kent u een vrijwilliger die in dit licht een pluim verdient? Ga dan naar de pagina Mathildedag en draag deze vrijwilliger voor. Het kan nog tot 26 februari.

Sjoerd Potters, 

burgemeester

Vorig jaar was het natste jaar ooit gemeten. Wat heeft het ongelooflijk veel geregend, ook in onze gemeente. Het weer heeft in De Bilt natuurlijk een speciaal plekje, maar voor zoveel water hadden we de ruimte ook niet. Velen van u hebben dat gemerkt: ondergelopen straten, natte kelders en verzadigde grond. Van sommige inwoners hoorde ik zelfs over ondergelopen souterrains na een stortbui. Daar schrik je toch van.

Het lijkt misschien alsof we het meeste hemelwater gehad hebben. In de winter is het gebruikelijk dat meer regen valt en het grondwaterpeil stijgt. Het grondwater staat nog altijd hoog. Ook komt er water van hoger gelegen gebieden langzaam onze kant op. Tegen de zomer daalt het niveau juist weer. Gelukkig zijn we niet het laagste punt en gaat dat ook voorbij. Elders in Nederland is dat anders. Zo was ik onlangs bij familie in Vlaardingen waar de tuinen in voorliggende jaren al tweemaal met ca. 60 cm (!) zijn verhoogd. In onze gemeente is dat gelukkig niet nodig.

De provincie, het waterschap, de drinkwaterbedrijven, de agrariërs en de gemeente spelen allemaal een eigen rol in het waterbeheer. Geen van allen willen we dat de straat onder water staat, of dat u natte voeten heeft. Maar een oplossing is niet altijd voorhanden. We moeten ons erop voorbereiden dat het grondwater de komende jaren vaker hoger zal staan dan we gewend zijn.

“Nederland waterland” zeggen we. Water zal altijd onze vijand én onze vriend blijven. Want in die bloedhete zomers die we afgelopen jaren hadden, snakken we soms weer naar een regenbui. Al was het maar voor de bomen en planten. Als gemeente doen we van alles om ons aan te passen op het veranderende klimaat. Dat gaat stapje voor stapje; we halen stenen weg en zorgen voor meer vergroening waar het kan. Zien wat we allemaal doen? Kijk dan even op debilt.nl/klimaatadaptatie.

Kijktip voor een regenachtige avond: de documentaire Het Zinkende Land(Verwijst naar een externe website). Niet een heel bemoedigende titel maar wel heel leerzaam en interessant!

Pim van de Veerdonk,

wethouder

Als wethouder sta je eigenlijk altijd ‘aan’ en maak je lange dagen, dus het was fijn om tijdens de kerstvakantie even tot rust te komen. Niet alleen om op te laden, maar ook om te reflecteren. Want juist door even afstand te nemen, zie je dingen in een ander perspectief.

Het liefst reflecteer ik terwijl ik wandel, fysiek bezig ben of door mijn gedachten op te schrijven. Afgelopen feestdagen realiseerde ik mij weer eens hoe goed wij het hebben in Nederland, terwijl er zoveel onrust en oorlog is in de wereld. Ook in De Bilt hebben veel mensen het goed, waardoor we ruimte hebben om vluchtelingen een thuis te bieden.

Als de spreidingswet wordt ingevoerd zijn alle Nederlandse gemeenten verplicht om vluchtelingen op te vangen, maar op deze invoering kunnen we niet wachten. Opvanglocaties zoals Ter Apel barsten namelijk uit hun voegen, dus andere gemeenten zullen ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet alleen omdat het moet, maar ook omdat we het kunnen en willen. Hoe fijn zou het zijn als we de volgende feestdagen kunnen terugkijken op het feit dat we in De Bilt onze verantwoordelijkheid hiervoor hebben genomen.

Dolf Smolenaers,                        
wethouder

De kerstvakantie is altijd een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Wat is er het afgelopen jaar gebeurd rondom de energietransitie van Gemeente De Bilt en wat staat er nog op stapel?

In 2023 keurde de gemeenteraad het nieuwe zonneveldenbeleid goed en gaf de raad goedkeuring voor het afgeven van een vergunning voor zonneveld Voordaan, de eerste in onze gemeente. In 2024 kijken we verder met alle belanghebbenden naar de aanleg van meer zonnevelden. Ook gaan we dan verder met de verkenning van windenergie in onze gemeente.

We hielpen inwoners stappen te zetten met isoleren met acties en campagnes, vaak in samenwerking met BENG! In 2024 ronden we belangrijk beleid af rondom de bescherming van zeldzame diersoorten die in spouwmuren en onder dakpannen leven. Doordat de gemeente dit onderzoek samen met de Provincie uitvoert, hoeven inwoners niet meer zelf een ecologisch onderzoek uit te voeren.

We zorgden ervoor dat de energietoeslag weer werd uitgekeerd en organiseerden een witgoed-actie waardoor 900 apparaten met een hoog energieverbruik omgewisseld konden worden voor apparaten met laag energieverbruik.

In 2024 proberen we de gevolgen van netcongestie (te weinig transportruimte op het energienetwerk waardoor je soms geen stroom meer kunt krijgen of leveren) met onze partners te beperken. Ook in 2024 proberen we samen met inwoners de beste oplossing te bedenken om in Brandenburg West, op termijn, van het gas af te gaan.

Er staat dus veel op stapel. Na de kerstvakantie ga ik, samen met alle collega’s, aan de slag!

Krischan Hagedoorn,                        
wethouder

2023

Op 27 december opent de expositie over ’onze’ Iris van Haaren in het gemeentehuis. Iris was een bekende kunstenares in Bilthoven, zo iemand die in staat was binnen enkele minuten al je muren af te breken. Ze gaf direct en onvoorwaardelijk al haar liefde en vertrouwen, waardoor je de keuze had dat ook te doen. Als alle mensen zoals zij zo kwetsbaar en open voor elkaar gaan staan, zou onze wereld een andere plek zijn. Kom vooral kijken.

We komen uit oost
We komen uit west

Ergens komen we elkaar tegen
Laten we samen aan tafel gaan

Huizen en steden bouwen
Een paradijs op aarde
 
Kerst is een periode waarin veel mooie activiteiten worden georganiseerd in onze dorpen, zoals kerstmarkten en vele prachtige concerten. Ik vind het mooi dat er door onze inwoners en kinderburgemeester acties op touw zijn gezet voor de kwetsbare kinderen, waardoor zij ook kunnen genieten van deze tijd. Ik heb samen met mijn dochters genoten van het lichtjesfeest, het kerstontbijt en het ‘Jaarslot’ op hun school. Ik kijk ernaar uit om de feestdagen met mijn gezin en dierbaren door te brengen en ik zal verdriet voelen om degenen die ik mis. Aan het eind van het jaar zal ik met familie en vrienden proosten op het nieuwe jaar. 
Ik wens jullie allemaal veel liefde toe in 2024. 

Anne Marie ’t Hart,                        
wethouder

We staan op het punt om Sinterklaas weer uit te zwaaien, maar gelukkig staan de volgende feestdagen alweer voor de deur. De aanloop naar kerst vind ik altijd een bijzondere tijd. Het is een mooi moment om wat extra aandacht te geven aan de mensen die je liefhebt.

Net als velen van u bestel ik wel eens cadeaus online. Soms heb ik gewoon de tijd niet om winkels langs te gaan en dan is het een uitkomst om wat thuis te laten bezorgen. Maar het meeste plezier haal ik er toch uit om gewoon bij onze eigen winkeliers binnen te stappen. We hebben er genoeg!

Dat werd weer heel duidelijk bij de verkiezing van de Ondernemer van het Jaar. Vanavond (6 december) worden er weer prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. En het valt me elke keer weer op hoe innovatief, enthousiast en betrokken onze ondernemers zijn. Ze brengen gezelligheid, leefbaarheid en gemak. Van een bloeiende middenstand profiteren we allemaal.

Laten we dan ook onze kerstinkopen lokaal doen. Onze ondernemers in Westbroek, De Bilt, Hollandsche Rading, Bilthoven, Maartensdijk en Groenekan staan voor u klaar!

Sjoerd Potters,

Burgemeester

P.S.: Cadeautje over? Onze kinderburgemeester Floris zamelt kerstpresentjes in voor kinderen in gezinnen die het niet breed hebben. Samen met Voedselbank De Bilt zorgen we voor een feestelijke decembermaand voor álle kinderen. En dát is de echte kerstgedachte! 

Kijk voor meer informatie op de pagina Kinderburgemeester.

U heeft het vast al gemerkt. In de gemeente wordt gewerkt aan de weg. Verweerde deklagen worden weggefreesd, gaten gevuld, randen verhard en er wordt een nieuwe asfaltlaag gelegd met nieuwe belijning. Natuurlijk geeft dat overlast, maar ik hoop op uw begrip en we krijgen er allen wel wat voor terug. Een nieuwe weg kan weer 20-30 jaar mee!

Het vorig jaar vastgestelde wegenbeheerplan hebben we nu volop in uitvoering genomen. Daar ben ik trots op, dit komt iedereen ten goede in onze gemeente. Op de pagina Onderhoud openbare wegen vindt u hierover meer informatie. Of via de BouwApp. Kijk daarnaar, het kan namelijk zijn dat u moet omrijden! Vervelend maar voor de goede zaak.

Wegenonderhoud is nodig want onze wegen hebben in de afgelopen jaren qua klimaat veel te lijden gehad. Het regent vaker en méér. Regenwater stroomt volop en plassen blijven staan. In de zomers is het vaker heet en gortdroog. Onze wegen slijten hierdoor sneller. Regenwater willen we liever opvangen in de bodem, dat is beter voor het grondwaterpeil en de flora en fauna. Naast het weer heeft ook het verkeer invloed op de wegen, vooral vrachtverkeer. Ik hoop dat u samen met mij tevreden bent over onze nieuwe wegen straks.

Pim van de Veerdonk,

Wethouder

Het woningtekort is groot in Nederland. Ook in onze gemeente zien we dat het voor bijna iedereen lastig is om een woning te krijgen. Als wethouder wonen ben ik dan ook iedere dag bezig met dit onderwerp en vind ik het belangrijk om door te pakken met onze woningbouwprojecten. Er zijn al verschillende projecten vastgesteld en iedere keer als daar een nieuw project bij komt, zie ik dat als een overwinning.

De afgelopen week werd het project Leyensetuin vastgesteld. Dit is een project waarbij betaalbare woningen voorop staan. Daarnaast is dit project een typisch voorbeeld van het ‘nieuwe’ bouwen, waarbij we gaan voor wijken waar koophuizen en sociale huur naast elkaar staan en mensen elkaar makkelijk op straat tegen komen, met een mooie groene ontmoetingsruimte in het midden. Verder krijgen Biltse inwoners voorrang, in alle prijssegmenten, zodat ook starters en jonge gezinnen in De Bilt kunnen blijven wonen.

Alhoewel er veel mooie projecten aankomen, duurt het vaak een tijdje voordat die woningen er staan. En omdat de woningen nú nodig zijn, komen wij deze week ook met concrete plannen om tijdelijke woningen te bouwen: voor jonge starters, mensen die na een scheiding snel een dak boven hun hoofd nodig hebben en voor statushouders.

De woningnood is voor veel mensen een groot probleem. We kennen allemaal de voorbeelden. Het geeft me veel energie om met deze plannen iets te kunnen doen om deze mensen te helpen.

Dolf Smolenaers

Wethouder

Het werk van een wethouder is heel intensief, maar ook heel gevarieerd. De agenda zit vaak overvol, maar dat leidt ook tot mooie ontmoetingen en leerzame momenten. Ik vertel u over zomaar een werkdag uit het leven van deze wethouder.

In de ochtend had ik een goed gesprek met onze boeren. Samen zijn we op zoek naar toekomst voor boeren in onze gemeente ondanks stikstof-beperkingen. We kijken naar zaken die we als gemeente kunnen aanpassen en halen informatie op voor ons overleg met Provincie. Ook bespraken we de vreselijke uitbraak van de dierenziekte ‘blauwtong’ die dood en verderf zaait onder schapen en koeien, ook in onze gemeente.

Daarna is het tijd voor een lunch in het kader van de Week van de Ontmoeting. Mijn collega-wethouder Pim van de Veerdonk en ik schuiven aan en luisteren naar de verhalen van onze inwoners op de Molenkamp in De Bilt.

Toen door naar het sociaal team van MENS De Bilt. Deze professionals hebben het eerste contact met mensen met een hulpvraag. Ze weten heel goed waar ze het beste de hulp vandaan moeten halen die mensen nodig hebben. De vragen zijn heel verschillend; of het nou om huishoudelijke hulp, hulp bij schulden of mantelzorg gaat, het sociaal team weet de weg. Heel indrukwekkend om te horen!

Het is een mooi vak en ik prijs me gelukkig om al deze bijzondere mensen te ontmoeten!

Krischan Hagedoorn,

Wethouder

Op 4 oktober is het werelddierendag. Als wethouder dierenwelzijn in gemeente De Bilt vier ik die dag natuurlijk graag. 4 oktober is de sterfdag van de heilige Franciscus van Assisi, een gevoelige en creatieve man die zijn leven wijdde aan zijn boodschap van liefde: liefde en compassie voor mens, natuur en dieren.

Er wordt in onze gemeente veel gedaan voor dieren: we zorgen goed voor onze huisdieren, hebben biodiverse bermen, doen mee aan het NK Tegelwippen, beschermen onze bomen en we planten bomen bij. We behouden en versterken de groene gordel tussen onze dorpen, houden de open ruimte groen en plaatsen vleermuizenkasten, zorgen voor schoon water en zijn bezig met een nieuw dierenwelzijnsbeleid. Ook onze boeren doen veel om dieren een beter leven te geven. De dierenbescherming doet goed werk en helpt ouderen aan ‘dierenbuddy’s’. Veel van onze inwoners en natuur- en milieuorganisaties zetten zich heel hard in voor dierenwelzijn.

Onze kat Daantje was door drie gezinnen teruggebracht naar het asiel maar bij ons vond zij dan eindelijk een thuis. Velen van ons zijn goed voor dieren, maar zijn we ook altijd even lief voor elkaar? Franciscus wees elke vorm van strijd af, zelfs de woordenstrijd. Hij ging altijd het gesprek aan (ook met vogels en wolven). We kunnen hier soms nog wat van leren.

Ik wens jullie en onze (huis)dieren allemaal een hele mooie dierendag!

Anne Marie ’t Hart,

Wethouder

Beste inwoners,

Aan mij de eer om deze columnreeks van ons als collegeleden af te trappen.

Alhoewel we nu nog genieten van heerlijk zonnig nazomerweer, merken we wel dat het alweer sneller donker wordt. Nog even en dan staan de donkere herfstdagen weer voor de deur. Deze duisternis kan voor inbrekers aantrekkelijk zijn. Nu COVID-19 en bijbehorende lockdowns vooralsnog achter ons liggen en we er weer op uit trekken, neemt de gelegenheid voor woning- en autodiefstal en andere soorten van criminaliteit weer toe. Dit vraagt extra waakzaamheid van ons allemaal. Zorg daarom voor voldoende verlichting in en om uw huis en voor goede sloten. Denk bijvoorbeeld ook eens aan tijdschakelaars voor uw verlichting in huis als u in de avond niet thuis bent. Geef gelegenheidsdieven geen kans!

Heeft u toch het gevoel dat er iets niet pluis is in uw omgeving, kunt u dit melden bij Meld Misdaad Anoniem. U kunt iets melden zonder uw naam of adres op te geven via 0800 - 7000(Verwijst naar een telefoonnummer) (gratis) of via meldmisdaadanoniem.nl(Verwijst naar een externe website). Op deze manier krijgt de politie informatie en kunt u helpen om uw omgeving veiliger te maken. De politie boekt hier echt goede resultaten mee.

Maar ook veiligheid op de fiets is belangrijk. Wees vooral zichtbaar in het donker! Aan de jeugd zou ik willen meegeven: check zelf je lampjes of vraag je ouders je hierbij te helpen. Tegelijkertijd doe ik ook een beroep op alle papa’s en mama’s: kijk de fiets van uw kind(eren) even na of de verlichting in orde is. Het kan een hoop leed besparen.

Als gemeente doen we er veel aan om veilig wonen en leven in onze gemeente mogelijk te maken maar daar hebben we uw hulp echt bij nodig! Kan ik ook op uw medewerking rekenen?

Sjoerd Potters,

burgemeester